Sremskomitrovački portal

Pola veka od smrti slikara Lazara Vozarevića

Od sredine sedamdesetih godina, kulturni život Sremske Mitrovice dobio je značajan podsticaj osnivanjem Galerije „Lazar Vozarević“, koja je ime dobila prema jednom od najistaknutijih enformela u srpskom slikarstvu druge polovine 20. veka, rođenom Mitrovčaninu. Ove godine, Mitrovačka Galerija obeležava pedesetogodišnjicu od smrti ovog velikog umetnika.

Likovni opus, Mitrovčanina Lazara Vozarevića, rođenog 1925. čije ime s ponosom nosi Galerija u Sremkoj Mitrovici, čine tri faze: postkubistička, enformel i postemformel. Bio je srpski slikar i likovni pedagog, koji je na likovnu scenu Srbije stupio 1951. na zajedničkoj izložbi „Jedanaestorice“.

Dela Lazara Vozarevića, nalaze se u kolekcijama muzeja i galerija na prostoru bivše Jugoslavije, ali i u značajnim zbirkama u inostranstvu.

Dobitnik je nagrade na jugoslovenskom trijenalu likovnih umetnosti u Beogradu i Oktobarske nagrade grada Beograda 1959. godine. Nakon umetnikove smrti u Beogradu 1973. godine, u rodnoj Mitrovici, osnovana je Galerija koja nosi njegovo ime. Postavka dela iz njegovog opusa, otkupljena je od njegove porodice posle njegove smrti. Njemu u čast, Grad Sremska Mitrovica organizovao je posete najmladjih sugradjana, kako bi se oni na vreme upoznali, sa ovim velikim umetnikom, a njihovim nekadašnjim sugrađaninom.

Njegova dela, pretrpela su ozbiljna oštećenja, kako zbog starosti, tako i zbog neadekvatnog prostora. Zbog toga su stručnjaci Centralnog instituta za konzervaciju restaurirali 21 crtež i 56 slika. Rekonstruisana je i sama galerija u koju je uloženo 34 miliona dinara. Prostire se na 400 kvadratnih metara, a čine je tri povezane prostorije.

U novembru 2017. godine, prikazana su kompletno restaurirana i konzervisana dela, ovog istaknutog Mitrovčanina. Stalna postavka njegovog stvaralaštva, od tada se nalazi u memorijalnom delu Galerije u Sremskoj Mitrovici. Projekat „Izložba u pokretu“ sa delima Lazara Vozarevića, ljubitelji likovne umetnosti pogledali su u 23 grada širom naše zemlje.

IZVOR: rtv/sremska tv

Exit mobile version