Pola veka od smrti slikara Lazara Vozarevića

0
2289

Od sredine sedamdesetih godina, kulturni život Sremske Mitrovice dobio je značajan podsticaj osnivanjem Galerije „Lazar Vozarević“, koja je ime dobila prema jednom od najistaknutijih enformela u srpskom slikarstvu druge polovine 20. veka, rođenom Mitrovčaninu. Ove godine, Mitrovačka Galerija obeležava pedesetogodišnjicu od smrti ovog velikog umetnika.

Likovni opus, Mitrovčanina Lazara Vozarevića, rođenog 1925. čije ime s ponosom nosi Galerija u Sremkoj Mitrovici, čine tri faze: postkubistička, enformel i postemformel. Bio je srpski slikar i likovni pedagog, koji je na likovnu scenu Srbije stupio 1951. na zajedničkoj izložbi „Jedanaestorice“.

Dela Lazara Vozarevića, nalaze se u kolekcijama muzeja i galerija na prostoru bivše Jugoslavije, ali i u značajnim zbirkama u inostranstvu.

Dobitnik je nagrade na jugoslovenskom trijenalu likovnih umetnosti u Beogradu i Oktobarske nagrade grada Beograda 1959. godine. Nakon umetnikove smrti u Beogradu 1973. godine, u rodnoj Mitrovici, osnovana je Galerija koja nosi njegovo ime. Postavka dela iz njegovog opusa, otkupljena je od njegove porodice posle njegove smrti. Njemu u čast, Grad Sremska Mitrovica organizovao je posete najmladjih sugradjana, kako bi se oni na vreme upoznali, sa ovim velikim umetnikom, a njihovim nekadašnjim sugrađaninom.

Njegova dela, pretrpela su ozbiljna oštećenja, kako zbog starosti, tako i zbog neadekvatnog prostora. Zbog toga su stručnjaci Centralnog instituta za konzervaciju restaurirali 21 crtež i 56 slika. Rekonstruisana je i sama galerija u koju je uloženo 34 miliona dinara. Prostire se na 400 kvadratnih metara, a čine je tri povezane prostorije.

U novembru 2017. godine, prikazana su kompletno restaurirana i konzervisana dela, ovog istaknutog Mitrovčanina. Stalna postavka njegovog stvaralaštva, od tada se nalazi u memorijalnom delu Galerije u Sremskoj Mitrovici. Projekat „Izložba u pokretu“ sa delima Lazara Vozarevića, ljubitelji likovne umetnosti pogledali su u 23 grada širom naše zemlje.

IZVOR: rtv/sremska tv

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here