Da li stvarno postoje namirnice bez kalorija?

0
2616

Možda ste već negde pročitali nešto o „zero calories“, odnosno o namirnicama koje imaju nula kalorija.

Da li stvarno postoji nešto takvo kao što su namirnice bez kalorija? U principu ne. Svaka hrana i i piće, neke više a neke manje, sadrže određen broj kalorija. Naravno osim vode, koja ne sadrži kalorije. Odakle onda ta priča o hrani bez kalorija? Postoje neke namirnice koje sadrže veoma malo kalorija (do 50). Prema nekim istraživanjima, došlo se do zaključka da je organizmu potrebno više energije da ovakve namirnice svari nego što te namirnice u stvari imaju energije. I tu se u stvari dolazi do tog naziva namirnice bez kalorija.

Šta se sve ubraja u namirnice bez kalorija?

Najčešće u ovu grupu spadaju voće i povrće koji sadrže dosta vode i vlakana. Na ovoj listi se mogu naći špargle, brokoli, kupus, zelena salata, rotkva, karfiol, grejpfrut, neke pečurke, paradajz, krastavci, spanać, limun, kelj, celer, šargarepa, jagodičasto voće i mnoge druge. Ovim namirnicama je zajedničko to da sve imaju od 10 pa do 65 kalorija.

Međutim neki naučnici smatraju da ova teorija o hrani bez kalorija nije tačna. Oni kažu da ne postoji nijedna namirnica čijim unosom možete da gubite kilograme, tako što će organizam više kalorija da potroši za varenje nego što ta namirnica u stvari ima kalorija. Oni ističu to da bi trebalo uneti velike količine ovakve hrane, kako bi organizam potrošio više energije na varenje nego što je uneto i da dijeta na osnovu ove teorije nije vredna.

Svakako je tačno da organizam mora da troši kalorije na varenje hrane. Ali da li je samo to dovoljno za mršavljenje? Nikako.

Pored unosa namirnica sa „nula kalorija“, potrebno je i da pazite šta još unosite u toku dana. Koja je dobra strana ovakvih priča o namirnicama bez kalorija? Dobro je to što se na ovom spisku nalaze voće i povrće, a poznato je da su to namirnice sa dosta dijetalnih vlakana, vitamina, minerala i antioksidanasa, tako da svakako njihov unos ne može da šteti. Naravno i sa ovakvim namirnicama trebate da imate meru i da ih dobro ukombinujete sa drugim grupama namirnica.

Snežana Simić,
nutricionista – dijetetičar
Kontakt: simicsnezana022@hotmail.rs
kontakt telefon: 060 1403050

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here