Muk nadležnih za “deža vi” u Palati

0
5601

Prošlo je punih mesec dana od kako je 22. i 23. januara, policajac Vladimir Nedeljković maltretirao zaposlene radnice u kafiću “Palata” za šta epiloga od strane nadležnih u Policijskoj upravi i dalje nema.

Ono što bi javnost, svakako, želela da zna je odgovor na pitanje: Da li se na ovaj način demonstrira nejednakost građana pred Zakonom, ili se samo održava tenzija po sistemu “kocka je bačena”?

Prema nezvaničnim saznanjima, sličan scenario je Vladimir Nedeljković već priređivao gostima istog ovog kafića i kobne noći 10/11. decembra koja je umalo završena tragično. Navodno, ovakvo ponašanje Nedeljkovića je i te kritične noći neposredno prethodilo tuči u kojoj je i sam Nedeljković povređen.

Neposredno pre ove tuče u kojoj su ispaljena i dva hica iz vatrenog oružja Nedeljković je pripit i naoružan “zavodio red” u kafiću tako što je fizički napadao nekoliko momaka. Isti je na jedne nasrtao unutar objekta, dok je druge izbacivao napolje i tamo ih fizički i verbalno maltretirao, u vezi čega gradom kruže glasine da postoje i snimci na mobilnim telefonima na kojima je zabeleženo šta se, zapravo, u kafiću “Palata” dešavalo neposredno pre kobne tuče u noći 10. decembra.

Uzimajući sve činjenice u obzir ne možemo, a da sugrađane ne zapitamo javno: Da li i vi možete, kad je to već dozvoljeno policajcu Nedeljkoviću, da bahato parkirate automobil na trotoar ispred kafića?

Naravno, pitanje je retoričko s obzirom da svi znamo odgovor. Ipak, sama se nameću i druga pitanja.

Da li je svim građanima dozvoljeno unošenje oružja u kafiće (ili je to privilegija konkretnog pojedinca zaštićenog policijskom uniformom)?

Da li vam je dozvoljeno da mlatite goste i maltretirate zaposlene u kafićima?

Da li možete da premeštate tuđi, poslovni inventar po svojoj volji (konkretno, u slučaju Nedeljkovića reč je o žardinjeri iako je, u to vreme, zvanično bio na bolovanju)?

Jasno je da je reč o ponašanju koje je suprotno zakonu, propisima, običajima, pa na kraju krajeva i suprotno dobrom vaspitanju.

Da li je ovako ponašanje pojedinaca primereno jednom građanskom društvu i da li je takvo ponašanje u skladu sa Kodeksom policijske etike, odnosno da li takvo ponašanje priliči jednom policajcu čak i kada dotični nije na dužnosti?

Ćutanje nadležnih dovodi nas u situaciju i da se zapitamo: Da li smo baš svi jednaki pred zakonom?  

 

(S. B.)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here