Rekordna seča šuma ove godine na Fruškoj gori, za nove sadnice NULA dinara

1
2365

Dok se pred našim očima Fruška gora pretvara u golet, Pokrajinski fond za šume i Vlada Vojvodine odlučili su da ove godine ne daju novac za sadnju novih mladica drveća. Prema redefinisanom programu, sve aktivnosti na Fruškoj gori biće usmerene na seču šume, kako bi ublažili ekonomsku krizu usled epidemije virusa korona.

Iako je sadnja prvobitno bila planirana, nakon rebalansa budžeta, vlada Igora Mirovića odlučila je da iz planova izbaci sadnju, koja je inače redovna i obavezna aktivnost u Nacionalnom parku Fruška gora. Kako je najavljeno, redefinisani program će biti usvojen na narednoj sednici Skupštine AP Vojvodine 7. maja.

Jedina planina u Vojvodini je ugrožena nakon višedecenijske prekomerne seče šuma, a sada preživljava najteži period još odo doba Rimljana. Uprava Nacionalnog parka je izmenom politike poslovanja obaranje stabala postavila kao primarnu delatnost, zanemarujući očuvanje i revitalizaciju živog sveta.

Pogledajte u galeriji rezultate dosadašnje seče na fotografijama koje su sačinili članovi pokreta Odbranimo šume Fruške gore:

Na opasnu strategiju Pokrajine ukazalo je 23 ekološka udruženja i pokreta Vojvodine koja čine mrežu „Pošumimo Vojvodinu“.

„Iz programa se brišu sve aktivnosti u vezi sa pošumljavanjem i rasadničkom proizvodnjom, osim prenetih obaveza. Od novih aktivnosti, čak 65,8 miliona dinara, ili više od 90%, planira se za izgradnju šumskih puteva. Sa prenetim obavezama, za ovu stavku planira se čak 117,5 miliona, dok za pošumljavanje samo 3 miliona dinara“, navodi se u saopštenju mreže i dodaje da su i ta 3 miliona za pošumnjavanje preuzeta iz prethodne godine.

Tome možemo da dodamo i 120 miliona dinara koje je Nacionalni park Fruška gora na sumnjivom tenderu dodelio za ovogodišnju seču šuma.

Da biste stekli jasniju sliku o sadašnjem gazdovanju Fruškom gorom, recimo još i to da aktuelni 10-godišnji plan predviđa veći obim seče šume nego svi prethodni. Svega 3 odsto šuma na Fruškoj gori je pod strogom zaštitom. Preciznije, 97 odsto šume na Fruškoj gori, prema aktuelnom planu, podložno je seči.

Inače, Nacionalni park dodeljuje poslove seče šuma (vredne više od 100 miliona godišnje), pod veoma sumnjivim okolnostima firmama. Tako je seča za 2019. godinu poverena firmi koju je MMA fajter Milan Stjepanović osnovao 31 dan ranije. Ista firma je i ove godine dobila lavovski kolač za seču šuma.

Za ovu godinu, posao je razdeljen iz nekoliko međusobno povezanih igrača. Pored Stjepanovića, poslove su dobili i firme Green planet 021 vlasnika Siniše Ljubojevića, Bonik Team…

Jedan posao je dobila firma F.M.C.G busuness, u vlasništvu Nebojše Malenkovića, bivšeg direktora Uprave za kapitalna ulaganja Vojvodine, kao kadar Demokratske stranke. Njegovo poznanstvo sa sadašnjim direktorom NP Fruška gora Radoslavom Krunićem datira od tada, jer je i Krunić bio kadar DS (sada je u SNS). Malenković je firmu kupio od Ivane Cupare, supruge Danka Cupare, rukovodioca RJ Beočin u Nacionalnom parku, i tada i sada. Malenkovićeva firma je dobila posao seče šuma upravo u toj radnoj jedinici. Osnivački kapital firme je 100 dinara. Da, dobro ste pročitali, 100 dinara.

Sad sledi najzanimljiviji deo: Stjepanović, Ljubojević su zajedno sa Milanom Cvetkovim, koji je poslovni partner direktora NP Fruška gora Radoslava Krunića, ortaci u trećoj firmi, Šumars DOO. Krunić i Cvetkov su partneri u Ledenoj šumi, koji je na nekoliko projekata iz budžeta grada Novog Sada izvukao desetine miliona dinara. Krunića je na mestu prvog čoveka Ledene šume (kada je morao da da otkaz zbog unosnijeg posla u NP Fruška gora) zamenila supruga Milana Cvetkov, Tanja Cvetkov.

Od ostalih zanimljivosti iz NP Fruška gora navedimo i to da su dali gotovo milion naših dinara momku koji je osnovao firmu pre mesec i po i koji će navodno izraditi i implementirati softver za 8 dana.

Njegova firma MOBILKON 97 je je dobila ugovor vredan 900.000 dinara u februaru, a osnovana je 27. decembra 2019.

Spremite buduće generacije za šetnje pustinjom na planini koja je nekad bila prekrivena šumom.

fruskac.net
fruskac.net

Izvor: luftika.rs

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here