RODAN ĐURA REŠIO DA NA ZIMOVANJE DOĐE U MITROVICU: Batalio jug i Afriku, draži mu Srem!

0
995

Umesto odlaska na jug, jednoj rodi draža je Sremska Mitrovica. Zimu provodi na krovovima u tom gradu, a najčešće je kod pijace.

Umesto mora i okeana, Đura je preleteo samo reku Savu. Pre mesec dana, iz Mačve se preselio u Srem, objavio je RTS.

„Ona nam je već postala pitoma životinja. Ona je naš Đura, mi je tu hranimo. Ona lepo šeta ovuda. Tako je zaostala nekako iz svog jata. Sad je bilo malo snega, mi smo gledali kartona da joj stavimo da ne stoji na zimi. Roda je dobra životinja“, kaže jedna Mitrovčanka.

Nema svoje gnezdo i uglavnom je na krovovima. Na pijacu svakog dana dolazi u isto vreme – najčešće je kod ribarnica.

„Dođe svako jutro do osam sati, bude jedno par sati tu, odleti. onda je mi nahranimo. Uglavnom girice jede“, navodi jedan od vlasnika tezge na pijaci.

Đura još nema ni godinu dana. Stučnjaci veruju da se zbog neuhranjenosti nije uputio na daleki put.

„To je mlada ptica, verovatno slabo othranjena ili je neko od roditelja uginuo. Verovatno je sama procenila da je bolje da ostane ovde, nego da se seli na jug. Obično od deset jedinki koje idu na jug, od mladih ptica, samo jedna stigne na cilj“, napominje Mile Đukanović, predsednik Udruženja sitnih životinja iz Sremske Mitrovice.

Cilj Sremaca je da Đura na proleće jato sa juga dočeka u njihovom gradu. Ukoliko zima bude jaka, obezbediće mu i tople prostorije.

Kurir.rs/RTS/Nenad Tomašević

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here