Situacija nestabilna u Sremskoj Mitrovici, Rumi, Kikindi i Pančevu

0
10942

„Poslednjih sedmica primetno je povećanje broja obolelih i situacija je pretila da postane dramatična, ipak u poslednja dva dana beležimo blagi pad broja zaraženih. To je ipak daleko od željenog broja, te su oprez i poštovanje mera neophodni“, izjavio je za RTV dr Vladimir Petrović, direktor Instituta za zaštitu zdravlja Vojvodine i član Kriznog štaba.

„Želimo da broj zaraženih na dnevnom nivou padne ispod 80, ali to još nije slučaj. Izuzetno je nepovoljna situacija. Da bi došli do poboljšanja situacije, trebaće još dosta vremena“, smatra dr Petrović.

Prema njegovim rečima, epidemijski talas se brzo razvije i širi, a ima stepenast pad. Potrebno je od tri do šest sedmica konstantnog pada, da bi se moglo reći da je situacija bolja.

„Kad krenu da padaju brojevi zaraženih, potrebno je još mesec i po dana do potpune stabilizacije“, dodao je dr Petrović.

Uz Novi sad, izuzetno nepovoljnu situaciju, po broju zaraženih slučajeva ima i Vrbas, gde je stabilizacija počela i gde se očekuje pad novoobolelih u narednim danima.

„Sremska Mitrovica i Ruma, Kikinda i Pančevo trenutno imaju nestabilnu situaciju“ izjavio je dr Petrović.

On je dodao da su tri ključne mere, distanca, maska i izolacija. Rekao je i da smatra i da je vidljivo da su ljudi su počeli da poštuju mere.

„Kako će se ponašati virus, ne može da se predvidi. Može se samo pratiti stanje i obaveštavati ljudi. Kao svaki novi virus, kovid povećava virulenciju. Sada preko leta nije povećana virulencija, već su povećani kontakti ljudi, slave, proslave, rođendani i nisu striktno poštovane mere. Tako je došlo do prenosa i većeg broja obolelih“, izjavio je dr Petrović.

On je zaključio da je neophodan visoki oprez u mesecima koje slede, jer će ovo trajati mesecima.

Izvor: rtv.rs

Foto: RTV (Jaroslav Pap)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here