Sremskomitrovački portal

Šta je to što jedan logo čini kvalitetnim i dobro urađenim?

Logo je jedan od 5 ključnih elemenata uz pomoć kojih se gradi brend identitet. Dobro dizajniran logo privlači pažnju, pomaže u izgradnji kredibiliteta i lako se pamti. On je taj element koji uvlači kupce u svet nekog brenda i zajedno sa ostalim elementima i porukama brenda, logo predstavlja ono po čemu je jedan brend jedinstven.

Od izuzetne važnosti je da se kupci povežu sa logoom na nekom dubljem nivou. Da bi se to desilo, logo mora da bude kvalitetan. Pod tim podrazumevamo da bude na prvi pogled jednostavan. No, to nije ni malo lako postići. A ako pogledate sve najbolje logoe velikih brendova i pokušate da zaključite šta im je zajedničko- shvatićete da je to upravo jednostavnost.

Dobro dizajniran logo uz jednostavan i pametan pristup

Dobro dizajniran logo je jednostavan, ali on nikada ne pokazuje koliko truda, sati rada na njemu i strategije, stoji iza celog procesa. Kako bi jedan logo mogli da nazovemo uspešnim on mora da ima sledeće karakteristike.

Jednostavnost

S jedne strane jednostavnost se ogleda u tome da logo bude uklopljiv, odnosno da može da bude prikazan u različitim formatima i na različitim medijima. To znači da je dobar samo onaj logo koji može da se uklopi na vizit-karti, objavi na društvenim mrežama, ali i na bilbordu. Pritom, logo mora da zadrži isto značenje i isti kvalitet. S druge strane jednostavnost podrazumeva takav dizajn koji će kupci lako razumeti i koji će im se urezati u pamćenje.

Pamtljivost

Ako jedan brend želi da njegovi klijenti ili kupce lako zapamte njihov logo, onda i njegov dizajn mora biti u skladu sa tim ciljem. Svi najpoznatiji logoi širom sveta imaju ovu zajedničku osobinu. Ako je jedan logo previše kompleksan ili želi da poveže nekoliko ideja u jedinstvenu celinu, onda njega kupci neće lako zapamtiti. Setite se samo logotipa brendova kao što su Nike, Apple, Adidas ili McDonald‘s- njih čim vidimo znamo da se radi o poznatim brendovima i povezujemo kvalitet sa brendom.

Trajnost

Najbolji logoi su oni koji se prilagođavaju biznisu i prate sve njegove promene. Dobro dizajnirani logoi mogu trajati godinama, čak i decenijama a da ne budu zastareli. Oni logoi koji su sa namerom kreirani tako da su postamenti brenda ugrađeni u njihov dizajn, ne mogu nikada da budu prevaziđeni. To je zato što imaju čvrst temelj i jasnu suštinu, što ih čini dovoljno fleksibilnim. Ova osobina logou pomaže da evoluira kako biznis i brend rastu. Poželjno je da logo bude future proof, odnosno da bude bezvremenski, što znači da odoleva zubu vremena što duže.

Investicija

Kada su u pitanju logotipi, dobijate ono za šta ste platili. Toliko je jednostavno. Želite da uložite malo novca, dobićete generički logo koji podseća na neki drugi. Ako pak biznis želi da investira novac u kvalitetan logo, onda će imati prepoznatljiv element brendinga koji će mu doneti vrednost.

Najčešće pitanje koje postavljaju klijenti dizajnerima je „koliko košta logo“, a odgovor na to pitanje treba da bude- dovoljno da vaš brend dobije prepoznatljivost i pozicionira se kao jedinstven na tržištu. I ne samo to, kada se cena podeli na broj godina trajanja jednog kvalitetnog logoa, onda je računica sasvim jasna i isplativa.

Izbegnite amatere i obratite se ekspertima za brending

Potreban vam je logo za vašu kompaniju? Kontaktirajte brend eksperte u Titan dizajnu i oni će za vaš brend dizajnirati jednostavan, prepoznatljiv, pamtljiv logo koji će trajati mnogo godina. Oni su takođe tu i ako je vašem logou potreban redizajn.

Na kraju, za uspeh brenda na tržištu važno je investirati u njegove ključne elemente, zato pametno birajte saradnike za takve zadatke. Videćete, ako dobro postavite temelje brenda uspeh sigurno neće izostati.

OVDE MOŽETE SLUŠATI SMART RADIO

(Srbijanka Stanković)

Exit mobile version