Ubicama žena manje kazne ako su bili zaljubljeni ili pijani

0
1879

Zaljubljenost može da bude olakšavajuća okolnost za ubicu samo ako je dovela optuženog u stanje jakog afekta i smanjene uračunljivosti u trenutku izvršenja zločina, a to je stvar subjektivne procene suda.

Ovako psihijatrija gleda na sudsku presudu kojom je beogradski advokat Dragiša Kecojević (69) osuđen na devet godina zatvora zbog ubistva bivše partnerke Vladanke Vučeljić (54).

„Smatramo da se ovom kaznom postiže svrha kažnjavanja. Olakšavajuća okolnost su vaše godine, to što niste osuđivani, ali i to što ste bili zaljubljeni u nju“, rekao je u obrazloženju presude sudija Višeg suda u Beogradu Aleksandar Trešnjev.

Ubistvo se dogodilo 10. februara 2018. godine u ulazu zgrade u Novom Beogradu, a zabeleženo je i na snimku sigurnosnih kamera. Optuženi je nosio pištolj bez dozvole, pa mu je sud prošle nedelje izrekao jedinstvenu kaznu od 10 godina zatvora, ali ga je istovremeno pustio iz pritvora do donošenja pravosnažne sudske presude, što je izuzetno uznemirilo ćerku ubijene i njene prijatelje.

Optuženi je na suđenju pokušao da opravda zločin rekavši da je bio očajan jer je patio za ženom koja ga je ostavila, da je zapravo hteo da izvrši samoubistvo pred njom. Ipak, ceo šaržer je ispalio u nju.

„Ne znam koliko puta sam pucao. Verovatno sam ispalio svu municiju“, izjavio je na suđenju.

Za ovakve i slične slučajeve advokati kažu da je to „zločin iz strasti“. Veliki broj hitaca iz vatrenog oružja ili čak više desetina uboda nožem karakteristična su za ubistva iza kojih stoje različiti problemi u partnerskim odnosima. Emotivno stanje optuženog često je odlučujuće za odluku suda o visini kazne, a pokazalo se da od toga u mnogim slučajevima zavisi i da li će jedno ubistvo biti kvalifikovano kao „teško“ ili ne. Za teško ubistvo zakon preti kaznom do 40 godina, a za ubistvo do 15 godina zatvora. Tužilaštvo je advokata teretilo za teško ubistvo, ali je sud procenio da je reč o običnom.

Početkom novembra, Apelacioni sud u Beogradu potvrdio je presudu Višeg suda u Pančevu, kojom je Siniša Radovančev osuđen na 12 i po godina zatvora za obično ubistvo svoje nevenčane supruge. Iako su na strani okrivljenog bile i otežavajuće okolnosti – da je pred 11-ogodišnjom ćerkom i novorođenom bebom zario nož u srce ženi koja se mesec dana pre toga porodila, sud je uvažio i olakšavajuće okolnosti.

Psihijatri su ocenili da je u kritičnim trenucima postojao veliki doprinos žrtve koja je optuženog vređala i psovala, zbog čega su kod njega bili ispoljeni jaki afekti srdžbe i besa, a uz to je bio i u stanju „običnog pijanstva lakog stepena“.

„Uticaj alkohola i narkotika uvek se ceni kao uzrok smanjene uračunljivosti, ali ne i kao posebna olakšavajuća okolnost. Teško pijanstvo dovodi do takozvane bitno smanjene uračunljivosti, ili čak do neuračunljivosti, isto kao i stanje privremene ili trajne duševne bolesti ili poremećenosti. U takvim slučajevima kaže se da je bolest potpuno savladala čoveka, pa se ne izriče kazna zatvora nego mera obaveznog lečenja i čuvanja u psihijatrijskoj ustanovi zatvorenog tipa, u trajanju koje nije unapred određeno, što znači da može da bude i duža nego kazna zatvora“, objašnjava za Politiku prim. dr Zoran Đurić, sudski veštak neuropsihijatar.

Jak afekat u momentu zločina sprečava izvršioca da racionalno razmišlja i da sagleda celokupnu sliku onoga što se dešava. Takav nalaz sudskih veštaka, prema mišljenju dr Đurića, daje slobodu sudijama da ocene stepen uračunljivosti optuženog i odmere kaznu na osnovu svih okolnosti slučaja.

„Zaljubljenost je vrlo klizava stvar. Pretpostavljam da okrivljeni u ovom slučaju nije veštačen kao duševni bolesnik nego kao čovek koji je bio u jakom afektu. Da li je zaljubljenost mogla da bude uzeta kao olakšavajuća okolnost stvar je slobodne procene suda, a to često zavisi i od sudskog veća“, navodi dr Đurić.

Autor: Politika

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here