Ukida se kombinovani test na maloj maturi

0
968

Nacionalni prosveti savet (NPS) jednoglasno je podržao predlog da učenici osmog razreda umesto kombinovanog testa na maloj maturi polažu jedan od pet predmeta koji su do sada bili u sastavu tog testa, piše Danas. To praktično znači da će đaci birati da li će kao treći test polagati istoriju, biologiju, geografiju, fiziku ili hemiju.

Predloženo je i drugačije bodovanje, pa bi maternji jezik i matematika nosili maksimalno po 14 poena, a treći test 12.

U predlogu o kome su na današnjoj sednici raspravljali članovi NPS 30. septembar je bio naveden kao krajnji rok da se učenici opredele koji će predmet polagati na trećem testu, ali je dogovoreno da se taj rok prolongira.

– Najvažnije je da učenicima damo dva roka, jedan u kome će se izjasniti koji predmet će polagati i drugi za slučaj da se predomisle i tada definitivno moraju da se odluče – rekao je Zoran Kostić, savetnik ministra prosvete.

Sada ostaje da Ministarstvo prosvete izmeni Pravilnik o programu završnog ispita i čim bude objavljen škole će biti obaveštene o svim novinama.

Olakšati đacima maturu

Obrazlažući predlog za izmenu male mature Branislav Ranđelović, direktor Zavoda za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja, rekao je da Zavod i Ministarstvo prosvete tvrdo stoje na liniji da, ako je moguće, na neki način treba izaći u susret deci, tačnije olakšati im završni ispit i da on treba da ima sličnu formu kao i buduća državna matura koja kreće 2024. godine.

– Bio bi nonsens da deca na kraju osmog razreda polažu sedam predmeta, a učenici na kraju četvrtog razreda srednje škole samo tri kazao je Ranđelović

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here