Upucao lopova u svom dvorištu, a sad taj isti lopov traži odštetu!

0
4554
Foto: G. Šljivić

Hranislav Dimitrijević upucao mladića koji je pokušao da ga opljačka, a sada lopov traži da mu plati odštetu!

Hranislav Dimitrijević (65) iz sela Progorelica kod Kraljeva, nije mogao ni da nasluti da će ga samoodbrana od pljačkaša koji je hteo da ukrade njegovu porodičnu imovinu koštati mnogo toga čak i četiri i po godine kasnije.

Hranislav je naime, pre četiri i po godine, hicem iz pištolja ranio jednog pljačkaša koji je sa svojim saučesnikom, tokom noći, obio prodavnicu u dvorištu porodične kuće Dimitrijevića.

Za navodni pokušaj ubistva i nanošenje telesne povrede, Hranislava je Viši sud u Kraljevu osudio na godinu dana kućnog pritvora bez elektronskog nadzora. Nakon izdržane kazne, njemu je, kako kaže, nedavno stigla nova tužba na osnovu koje oštećeni, odnosno pljačkaš prodavnice, zahteva odštetu od ukupno dva miliona dinara, pišu „Novosti“.

  • Kada vratim film unazad, sva suđenja, presude i žalbe u ovom mom slučaju ličili su na farsu. Odslužio sam tih godinu dana, advokatima sam ukupno platio 11,5 hiljada evra i, evo, sada moram da platim i odštetu „oštećenom“. Da platim onome koji je pokušao da opljačka našu prodavnicu – nemoćno šireći ruke, pita se Hranislav.

Te kobne noći, nastavlja svoju priču, Hranislav je spavajući u kući čuo da se uključio alarm u prodavnici u porodičnom vlasništvu i uzevši pištolj krenuo da vidi šta se događa. Kada je izašao iz svog dvorišta zatekao je dvojicu lopova kako izlaze iz obijene radnje.

  • Jedan je odmah pobegao, a ovaj drugi što je u naručju nosio ukradene cigarete me je snažno odgurnuo. Pao sam na zemlju, a lopov je krenuo da me udari nogom. Strahujući za svoj život tada sam ispalio dva hica iz pištolja. Jedan je lopova pogodio, a drugi promašio – priseća se Hranislav i dodaje:
  • Ubrzo su pristigli moji sinovi Ivan i Igor, potom i policija i Hitna pomoć. Ranjeni lopov je ponavljao da sam u njega pucao iz čista mira i da on nije ništa ukrao, iako su svi dokazi, pa i svedoci govorili suprotno. Na sebi je imao obučene čak četiri trenerke, a krvavih tragova nije bilo – kaže Hranislav, pišu „Novosti“.

Nedugo posle ovog nemilog događaja koji je Hranislavu potpuno promenio život, počelo je suđenje.

  • Našao sam se na optuženičkoj klupi, a sudija za svedoke nije hteo da prihvati moje sinove jer su, kako je rekao, pristrasni, kao ni komšiju koji je sve video, jer on, navodno, nije merodavan. A lopov je i dalje ponavljao da je on tuda samo prolazio i da ništa nije pokušao da opljačka. Tužilac je tražio da me osude na čak tri godine zatvora, ali posle žalbi Apelacionim sudu i novog suđenja dobio sam kućni pritvor bez elektronskog nadzora. Jedan advokat koji me je zastupao je u međuvremenu preminuo, a drugi sada zastupa tog oštećenog koji traži odštetu od dva miliona dinara. Valjda da podele, ne znam… – priča Hranislav.

Iako ozbiljno narušenog zdravlja, Hranislav kaže da će i on podneti tužbu za naplatu odštete.

  • Zahtevaću tri miliona dinara. I za pretrpljeni strah, pogoršano zdravlje i duševno stanje i za štetu u prodavnici…Pa neka se sudimo, da vidimo da li je pravda dostižna svima ili samo nekima – navodi on.

Ugledna porodica

Meštani Progorelice za porodicu Dimitrijević imaju samo reči hvale. I Hranislav, i njegovi sinovi, kako kažu, uvek su spremni da pomognu i izađu u susret.

  • Dobri ljudi, nema tu šta mnogo da se priča. Tu smo, upućeni jedni na druge. Nikada nisu odbili da nekome iz našeg sela daju robu na veresiju. Pa, pun im je tefter takozvanih recki – jednoglasne su komšije.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here