Sremskomitrovački portal

Zaljubljenici u prirodu UREDILI Sotsko jezero: SREMSKI MALDIVI na dohvat ruke!

Iako sve ukazuje da je leto na izmaku, to ne znači da je kasno da „skoknete” do Maldiva na jedno poslepodne ili produženi vikend, kako ste više u mogućnosti. Samo, da ne bude zabune, pomenuta destinacija je mnogo bliža nego što se čini, a da stvar bude još luđa, potpuno je besplatna! Dobro, sve zavisi i od toga koliko vam vozilo guta goriva, kao i to koliko ste udaljeni od ove lokacije, ali je svejedno jeftinija opcija nego leteti avionom.

No, da vas ne držimo više u neizvesnosti – Maldivi su, zapravo, šljunkovita plaža na Sotskom jezeru nadomak Šida, odnosno na dvadesetak kilometara od Bačke Palanke ako idete preko Hrvatske i Iloka.

Međutim, kako je sam naziv plaže više „mamac” za privlačenje turista, sve ono što zatičete po dolasku lepše je nego što možete da zamislite. Možda čak i od pravih Maldivskih ostrva, zavisi kakav pejzaž i kakvu klimu preferirate.

Elem, Sotsko jezero je napravljeno krajem sedamdesetih pregrađivanjem doline potoka Šidina, pa je s te jedne strane oivičeno branom, na kojoj je napravljeno stepenište te se može i tuda ući u vodu. Najbolji pogled možda i jeste sa tog betonskog spusta, jer sve što se pred vama pruža jesu čista voda, porodice labudova, čaplje preletačice, mobilijar za sve uzraste, letnjikovac, nekoliko ušuškanih vikendica, plivači, pecaroši, a sve to opasano je gustom šumom na obroncima Fruške gore.

Kad je vikend, istina, ovaj mir i tišinu naruše brojni turisti koji se tu zateknu i na nekoliko dana sa šatorima ili kamperima, ali u suštini, kako kažu oni koji Sotsko jezero više vole tokom radne nedelje, sve je predivno i, što je još važnije – uredno! Zato i tvrde da je ovo jedno od najlepših jezera na Fruškoj gori i u okolini.

Jedna jako bitna stvar, zašto je sve ovako čisto i uredno, samo zahvaljujući grupi ljudi koja samoinicijativno radi i sve održava, dobijaju donacije, koliko im mi ostavimo, neki dinar, a oni sami brinu, postavili su klupe i sve što vidite ovde – priča nam Vladimir Majstorović iz Bačke Palanke, koji sa svojom ženom Milenom na Sotsko jezero redovno dolazi već petnaestak godina. – Jednostavno obožavamo prirodu. Inače i kampujemo tu, leti smo tu sa šatorom, tamo niže, ima jedan orah. Kako će mi dosaditi kad dolazim s osobom koju volim? Ranije smo sa sinovima redovno dolazili, ovde su učili za fakultet, sednu za laptop u hlad i spremaju ispite. Jeste li gladni? Mi smo toliko naoružani, ne biste verovali, imamo uštipaka, grožđa, keks, vodu, kafu…

I dok Majstorovići uživaju u popodnevnom miru, koji smo im na kratko narušili, prepričavaju nam svu lepotu ranog ustajanja u ovoj prirodi, uz cvrkut ptica koje ih pozdravljaju niskim letom tik iznad vode, dok se mladunci labudova u daljini prepiru ko pubertetlije. I nema povišenog ljudskog glasa, niti bučne muzike…

Porodično se ovde dolazi vikendom, za decu ima Štrumpf selo sa šarenim buradima kao kućicama štrumpfova i štrumpfoteku iz koje deca mogu da pozajme slikovnice i knjige – kaže radnik Vodoprivrednog preduzeća „Galovica” Zemun Jovica Matić, koje je zaduženo za konstrolisanje Sotkog jezera koje inače pripada Nacionalnom parku „Fruška gora”. – Tamo kod plaže „Maldivi” je i letnjikovac, može da se sedi i doručkuje, imamo zip-lajn, ljuljaške, klackalice, ležaljke, klupe, trščane suncobrane… Voda je ispravna za kupanje i trenutno je najdublja oko pet-šest metara, što je za oko tri metra niže od uobičajenog.

Inače, da nema saobraćaja i silnih kamiona koji tutnje od Šida ka granici sa Hrvatskom i obrnuto, na samo metar-dva od ulaska na jezero, čitava priča bi bila i više nego idealna. Ali, hajde da se opet vratimo na početak – u ova vremena, za malo para, imamo Maldive i bolje nego što možemo da sanjamo!

OVDE MOŽETE SLUŠATI SMART RADIO

Tekst i foto: L. Radlovački

Exit mobile version