Zaljubljenici u prirodu UREDILI Sotsko jezero: SREMSKI MALDIVI na dohvat ruke!

0
1580

Iako sve ukazuje da je leto na izmaku, to ne znači da je kasno da „skoknete” do Maldiva na jedno poslepodne ili produženi vikend, kako ste više u mogućnosti. Samo, da ne bude zabune, pomenuta destinacija je mnogo bliža nego što se čini, a da stvar bude još luđa, potpuno je besplatna! Dobro, sve zavisi i od toga koliko vam vozilo guta goriva, kao i to koliko ste udaljeni od ove lokacije, ali je svejedno jeftinija opcija nego leteti avionom.

No, da vas ne držimo više u neizvesnosti – Maldivi su, zapravo, šljunkovita plaža na Sotskom jezeru nadomak Šida, odnosno na dvadesetak kilometara od Bačke Palanke ako idete preko Hrvatske i Iloka.

Međutim, kako je sam naziv plaže više „mamac” za privlačenje turista, sve ono što zatičete po dolasku lepše je nego što možete da zamislite. Možda čak i od pravih Maldivskih ostrva, zavisi kakav pejzaž i kakvu klimu preferirate.

Elem, Sotsko jezero je napravljeno krajem sedamdesetih pregrađivanjem doline potoka Šidina, pa je s te jedne strane oivičeno branom, na kojoj je napravljeno stepenište te se može i tuda ući u vodu. Najbolji pogled možda i jeste sa tog betonskog spusta, jer sve što se pred vama pruža jesu čista voda, porodice labudova, čaplje preletačice, mobilijar za sve uzraste, letnjikovac, nekoliko ušuškanih vikendica, plivači, pecaroši, a sve to opasano je gustom šumom na obroncima Fruške gore.

Kad je vikend, istina, ovaj mir i tišinu naruše brojni turisti koji se tu zateknu i na nekoliko dana sa šatorima ili kamperima, ali u suštini, kako kažu oni koji Sotsko jezero više vole tokom radne nedelje, sve je predivno i, što je još važnije – uredno! Zato i tvrde da je ovo jedno od najlepših jezera na Fruškoj gori i u okolini.

Jedna jako bitna stvar, zašto je sve ovako čisto i uredno, samo zahvaljujući grupi ljudi koja samoinicijativno radi i sve održava, dobijaju donacije, koliko im mi ostavimo, neki dinar, a oni sami brinu, postavili su klupe i sve što vidite ovde – priča nam Vladimir Majstorović iz Bačke Palanke, koji sa svojom ženom Milenom na Sotsko jezero redovno dolazi već petnaestak godina. – Jednostavno obožavamo prirodu. Inače i kampujemo tu, leti smo tu sa šatorom, tamo niže, ima jedan orah. Kako će mi dosaditi kad dolazim s osobom koju volim? Ranije smo sa sinovima redovno dolazili, ovde su učili za fakultet, sednu za laptop u hlad i spremaju ispite. Jeste li gladni? Mi smo toliko naoružani, ne biste verovali, imamo uštipaka, grožđa, keks, vodu, kafu…

I dok Majstorovići uživaju u popodnevnom miru, koji smo im na kratko narušili, prepričavaju nam svu lepotu ranog ustajanja u ovoj prirodi, uz cvrkut ptica koje ih pozdravljaju niskim letom tik iznad vode, dok se mladunci labudova u daljini prepiru ko pubertetlije. I nema povišenog ljudskog glasa, niti bučne muzike…

Porodično se ovde dolazi vikendom, za decu ima Štrumpf selo sa šarenim buradima kao kućicama štrumpfova i štrumpfoteku iz koje deca mogu da pozajme slikovnice i knjige – kaže radnik Vodoprivrednog preduzeća „Galovica” Zemun Jovica Matić, koje je zaduženo za konstrolisanje Sotkog jezera koje inače pripada Nacionalnom parku „Fruška gora”. – Tamo kod plaže „Maldivi” je i letnjikovac, može da se sedi i doručkuje, imamo zip-lajn, ljuljaške, klackalice, ležaljke, klupe, trščane suncobrane… Voda je ispravna za kupanje i trenutno je najdublja oko pet-šest metara, što je za oko tri metra niže od uobičajenog.

Inače, da nema saobraćaja i silnih kamiona koji tutnje od Šida ka granici sa Hrvatskom i obrnuto, na samo metar-dva od ulaska na jezero, čitava priča bi bila i više nego idealna. Ali, hajde da se opet vratimo na početak – u ova vremena, za malo para, imamo Maldive i bolje nego što možemo da sanjamo!

OVDE MOŽETE SLUŠATI SMART RADIO

Tekst i foto: L. Radlovački

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here