Zejtinlik dobio novog čuvara: Deda Đorđe više NIJE ČUVAR GROBLJA

0
1640
Foto: Blic

“Dobar dan. Ja sam Krstimir. Dobro nam došli”, tako goste, uz topao osmeh i čvrst stisak ruke, dočekuje novi čuvar Srpskog vojničkog groblja na Zejtinliku u Solunu. Nasledio je 94-godišnjeg Đorđa Mihailovića, legendarnog čuvara, koji je, kako Krstimir Copas (Tzopas) kaže, rođen u čuvarskoj kućici na Zejtinliku, tu proveo detinjstvo, mladost i ceo život.

Na pitanje da li i njegovi potomci leže na groblju, pa je tako dobio posao, on kaže da nema potomaka na Zejtinliku, nego je to mesto dobio zahvaljujući poverenju koje je stekao.

– Ja sam već 30 godina u Solunu. Sarađivao sam kroz građevinsku firmu u kojoj sam radio sa našim konzulatom ovde, i stekao sam poverenje, tako da su mi ponudili da postanem čuvar – priča Krstimir, piše Telegraf.

Prethodno se pričalo da će deda Đorđa naslediti njegov nekadašnji zamenik Predrag Nedeljković iz Kraljeva, ali pošto mu je krajem prošle godine istekao ugovor, nije mu produžen.

Ministar spoljnih poslova Nikola Selaković napisao je 24. decembra prošle godine na Instagramu da će “država umeti da zaštiti našeg čestitog starinu Đorđa Mihailovića i naše vojničko groblje Zejtinlik od samovolje, bahatosti i nedoličnog ponašanja pojedinaca. Čuvari naše svetinje mogu da budu samo izvanredni ljudi, koji su moralno i na svaki drugi način dostojni veličine naših predaka na Solunskom frontu, a Predrag Nedeljković nije takva osoba”.

blic.rs

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here