Alati koje bi svaka kućna radionica trebalo da poseduje

0
856

Ukoliko želite da u svakom trenutku imate opciju za obavljanjem sitnih kućnih popravki, biće vam potreban i odgovarajući alat za koji se pretpostavlja da umete da koristite.

Sigurno vam je dosadilo da za svaki novonastali kvar koji se tiče instalacija, fasade, vrata, prozora ili nečeg drugog zovete majstora u pomoć. Zato se dobro opremite i sami zasučite rukave za svaki samostalno rešivi problem!

Savetujemo i da u svojoj radionici napravite dovoljno mesta i odličnu organizaciju kako bi smestili alate i u svakom trenutku znali gde su. Većina alata nije preterano velika, pa se tako usled nepažnje vrlo lako mogu izgubiti. Pročitajte koje smo to mi alate izdvojili kao neophodne u svakoj kućnoj radionici i zbog čega.

#1 Električna bušilica – višenamenski alat velike snage

Električna bušilica je jedan od onih alata sa kojim se započinje opremanje kućne radionice i to upravo zbog njene višenamenske uloge. Radi na električni napon, tako da će vam u svakom trenutku u blizini biti potreban izvor električne energije.

Iako to donekle otežava rad, odnosno čini ga manje praktičnim, nakon kraće upotrebe ćete razumeti zbog čega će vam električna bušilica biti neophodna u majstorskom setu.

Svaki profesionalni majstor i ljubitelj kućnih popravki ima ovaj alat velike snage u radionici.

Njegova glavna uloga je bušenje rupa i otvora različite namene, koji se potom dalje koriste. Električne bušilice poseduju glavu na koju se mogu instalirati nastavci različitog oblika i namene. Prema tome, uloga električne bušilice može biti za brušenje, šmirglanje i odvrtanje različitih šrafova.

#2 Čekić – ručni alat bez koga ne možemo zamisliti nijedno domaćinstvo

Čekić je jedan od onih univerzalnih alata bez kojih nijedno domaćinstvo maltene pa ne može funkcionisati. Mogu ga koristiti apsolutno svi članovi porodice zbog male težine (zavisi od modela) i jednostavnog načina korišćenja.

Dovoljno je da ga uhvatite za ergonomsku dršku, precizno usmerite ka željenoj tački udarca i oštro zamahnete glavom čekića ka njoj. I ovde je potrebno biti pažljiv i čvrsto držati alat, kako on ne bi ispao i odleteo. Pa ipak, osim toga, ne postoji neko detaljno uputstvo o radu čekića – to svi znaju!

Najčešće se koriste za zakucavanje eksera i lomljenje predmeta i konstrukcija spremnih za rušenje.

Ono po čemu se među sobom razlikuju čekići jeste njihova namena, dizajn i veličina. U zavisnosti od toga koliko je težak i kakav mu je oblik glave, čekić se može koristiti za zidarske, kovačke, stolarske i druge poslove.

#3 Merni alati – većina majstorskih poslova ne može bez merenja

Ukoliko kao profesionalac ili tim pre hobi majstor, u slobodno vreme želite da se upustite u bilo kakve poslove sečenja, razbijanja, montiranja, merni alati će vam biti neophodni za premeravanje svih potrebnih dimenzija.

Ne dozvolite sebi da preskočite premeravanje pre početka posla, jer će kasnije kada već otpočnete sa radom možda već biti kasno. Odokativno mogu raditi samo veoma iskusni majstori, ali se naravno ni njima ne preporučuje da otpočinju poslove pre nego što utvrde sve mere i to naročito kod ozbiljnijih građevinskih radova.

Bez obzira koje su dimenzije u pitanju (dužina, površina, visina, temperatura, jačina struje ili otpora), uvek na vreme i prema potrebama nabavite merne alate. Prema svemu ovome, i sami možete zaključiti kako gotovo da ne postoji zanatska delatnost gde je moguće raditi bez ove opreme.

Naravno, vama će za kućnu upotrebu verovatno biti dovoljni samo najosnovniji primerci mernih alata, dok će laserske, digitalne, merne alate za električare koristiti profesionalni majstori.

#4 Radna i zaštitna odeća – neka zaštita pri radu uvek bude na prvom mestu

Potrebe za asortimanom radne i zaštitne odeće se značajno razlikuju u odnosu na to da li se radi o radu u kućnoj radionici, na popravci kuće ili na visokim zgradama.

Za razliku od profesionalaca kojima je radna i zaštitna odeća zakonski obavezna prilikom rada na gradilištu, vama za radove po kući ona neće biti neophodna u celosti. Svakako, kada god radovi to zahtevaju, preporuka je dobro se opremiti i obući sve potrebne komade zaštitne garderobe.

Savetujemo da u svom radničkom plakaru uvek imate zaštitne naočare, ukoliko se bavite nekim od procesa zavarivanja. Zaštitne rukavice su poželjene u gotovo svakoj situaciji, dok je oprema za zaštitu glave, lica i sluha obavezna kada se pri radu dešavaju određena isparenja i varnice.

I sami ćete zdravorazumski najbolje proceniti kada vam je i koja zaštitna oprema potrebna.

#5 Baštenski alat – održavajte svoje dvorište urednim tokom cele godine

Bila bi prava šteta da vaše dvorište, ukoliko ga imate, bude neuredno i neupotrebljivo. Živeti u dvorištu sa kućom je pravo blago, jer ste tako na dohvat od prirode u svojoj ličnoj oazi mira. Potrudite se da travnjak bude uvek uredno podšišan, da bašta doživi svoj puni sjaj, kao i da svaka grana na drvetu ima svoju slobodu za razvijanjem.

Tokom zime i jeseni se trudite da na vreme očistite dvorište od lišća i snega, kako bi tokom proleća vaš travnjak ponovo mogao da bude gust i zelen. Nabavite potrebne alate kao to su kosilice, trimeri, baštenska creva, čistači snega, ašovi, grabulje i drugi.

Oni će vam pomoći da svoje dvorište i baštu učinite savršenim!

Nadamo se da smo vas kroz tekst podsetili na sve one alate koji treba da čine jednu kućnu radionicu i motivisali da i sami obavljate sve kućne popravke i održavanje bašte bezbedno.

OVDE MOŽETE SLUŠATI SMART RADIO

(Katarina Nikolić/Avokado)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here