Alergija ili intolerancija na hranu?

0
1428

Neželjene fizičke reakcije na hranu su česta pojava ali pre ukazuju na intoleranciju na određenu hranu, nego na alergiju. Intolerancija na hranu i alergije imaju neke zajedničke simptome, pa se lako mogu pomešati.

PIŠE: Snežana Simić, nutricionista – dijetetičar

Alergija izaziva reakciju imunog sistema i to utiče na mnoge organe. Može da se javi osip na koži, bol u grudima, problemi sa disanjem. U nekim slučajevima, alergija na hranu može da bude opasna po život. Alergija se obično pojavljuje iznenada i dolazi do alergijske reakcije kada se uzme mala količina hrane i to svaki put kada se uzme određena namirnica.

Sa druge strane, intolerancija na hranu je mnogo manje opasna i uglavnom stvara samo digestivne probleme. Može da dođe do grčeva, gasova, nadutosti, gorušice. Ukoliko imate intoleranciju na određenu namirnicu, moguće je da možete da jedete malu količinu te namirnice a da ne dođe do problema sa varenjem.

Zbog čega dolazi do intolerancije na hranu?

Jedan od razloga može da bude odsustvo nekog enzima za varenje hrane. To je slučaj kod intolerancije na laktozu. Takođe razlozi mogu da budu osetljivost na aditive koji se nalaze u hrani, kao i psihološki faktori. Zajednički simptomi kod alergije i intolerancije su mučnina, bol u stomaku, dijareja i povraćanje.

Koje namirnice najčešće izazivaju alergije i intoleranciju?

U ovu grupu spadaju kikiriki, lešnici, orasi, riba, mleko, jaja, soja, pšenica. U poslednje vreme se često javljaju i alergije na aditive.

Ukoliko osetite neku neugodnost prilikom konzumiranja neke namirnice, posetite doktora kako bi se utvrdilo da li se radi o alergiji ili intoleranciji na hranu. Ukoliko se ne zna šta izaziva alergijsku reakciju, može da se radi test na koži ili preko krvi. Ukoliko se radi o intoleranciji, savetuje se eliminaciona dijeta.

Snežana Simić,
nutricionista – dijetetičar
Kontakt: simicsnezana022@hotmail.rs
kontakt telefon: 060 1403050

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here