ANEMIJA – Kako je nadvladati!

0
1676

Anemija je stanje smanjenog broja crvenih krvnih zrnaca(eritrocita).

PIŠE: Snežana Simić, nutricionista – dijetetičar

Glavna uloga eritrocita je prenos gasova (kiseonika i ugljen dioksida) u organizmu. Usled anemije, dostava kiseonika organima je smanjena. Zbog toga kada ste anemični osećate fizičku slabost. Uzroci anemije mogu biti: obilnija krvarenja, neadekvatna ishrana, neželjena dejstva lekova.

Kod koga se anemija najčešće javlja? Anemija se najčešće javlja kod trudnica i male dece.

Simptomi anemije su umor, pospanost, vrtoglavica, bledilo kože, ubrzan rad srca, poremećaj sna, česte glavobolje, osećaj nedostatka vazduha.

Šta da jedete ukoliko ste anemični?

Najveće količine gvožđa se mogu naći u iznutricama, crvenom mesu (pogotovo juneće, goveđe i konjsko meso), ribi, kvascu, žumancetu. Prednost treba dati starijem mesu, jer sadrži veću količinu gvožđa od mladog mesa. Uz meso je najbolje piti limunadu jer vitamin C povećava apsorpciju gvožđa.

Od namirnica biljnog porekla gvožđem su najbogatiji soja, kinoa, spanać, jezgrasto voće, semenke od bundeve, mahunasto povrće. Gvožđe iz biljaka se lošije iskorišćava nego gvožđe iz mesa.

Veoma je važno kako kombinujete namirnice koje su bogate gvožđem. U periodu od 3 sata pre i posle obroka u kojem ste pojeli neke od dobrih izvora gvožđa ne trebate jesti namirnice koje sadrže nerastvorljiva biljna vlakna, zbog toga što ona ometaju iskoristljivost gvožđa.

Takođe na iskoristljivost utiču i polifenolna jedinjenja koji se nalaze u čaju, jabukama, kafi, kakau, brusnicama. Ove namirnice su veoma bogate korisnim sastojcima, tako da ih svakako trebate unositi, samo odvojeno od obroka.

Mleko takođe može da smanji apsorpciju gvožđa i to zato što sadrži kalcijum.

Najjednostavnije je da značajne izvore gvožđa stavite u jedan obed uz koji se pije limunada i da pazite da 3 sata pre i 3 sata posle tog obeda nema ometajućih supstanci (oksalne ili fitinske kiseline, celuloze, polifenolnih jedinjenja).

Snežana Simić,
nutricionista – dijetetičar
Kontakt: simicsnezana022@hotmail.rs
kontakt telefon: 060 1403050

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here