Sremskomitrovački portal

BILO NEKAD! „Konjska plaža“ kod nekadašnjeg pontonskog mosta (FOTO)

Mnogi stari Mitrovčani sa nostalgijom tvrde da je tzv. „konjska plaža“, na obali kod stambenog naselja Stari most, bila jedna od najlepših rečnih plaža u celoj bivšoj Jugoslaviji. Peščani sprud bio je dugačak preko 700 metara sa leve strane reke Save. Kada je bio nizak vodostaj sa ovog prostora bageri su vadili pesak i šljunak koje je reka nanosila.

Sprud je bio ravan i ja sam vozio bicikli 1983. po njemu. Dubina vode je bila 10 cm, a pored mene na 20 metara su već plovili brodovi i šlepovi.“ – seća se Jovica Stević koji od rođenja živi u Hesni, delu Sremske Mitrovice koji se nalazi odmah iza ove plaže.

Na plaži su se kupali najviše Hesnerci. Igrao se fudbal u vodi, preplivavala Sava, igralo se vije i ronjenja, skokova i drugog. Kartanje poker, raub i crna maca, se igrala od maja pa do oktobra.“ – kazuje Stević, dodajući:

Bilo je često i po nekoliko grupa dece i ljudi koji su se, svaka za sebe, okupljali. Igrali su u vrbaku: Vrana, Boca Prokić, Lalika, Joca Otrov, Neša Manojlović, Šoka, Mirko Bosanac, Bombica, Bora Panker, Aca Grujić, Srećko Dokmanović-Pendika, Rata-Mali Bosanac i drugi. Poslednje kupanje na Konjskoj plaži je bilo u leto 1985. godine.“

Te je godine ondašnje preduzeće Luka Leget preko cele godine vadilo pesak i šljunak i, na taj način, izvadilo čitav peščani sprud koji je bio širok oko 200 metara, a dugačak oko 700 metara.

Naredne godine, Mitrovčani iz ovog dela grada premestili su se uz vodu, prema Mitrošperu, gde počinje kameni nasip, ali je ubrzo i tu Luka Leget počela sa vađenjem peska. Danas je od svega ostalo samo sećanje i deo obale koji je zarastao u šipražje i korov. Na drugom delu obale nikle su, uz sumnjivi legalitet, velelepne vikendice neke nove „kontraverzne“ elite.

OVDE MOŽETE SLUŠATI SMART RADIO

(Milan Milivojević / foto: Đorđe Stojanović, privatna arhiva)

Exit mobile version