BILO NEKAD! „Konjska plaža“ kod nekadašnjeg pontonskog mosta (FOTO)

0
6080

Mnogi stari Mitrovčani sa nostalgijom tvrde da je tzv. „konjska plaža“, na obali kod stambenog naselja Stari most, bila jedna od najlepših rečnih plaža u celoj bivšoj Jugoslaviji. Peščani sprud bio je dugačak preko 700 metara sa leve strane reke Save. Kada je bio nizak vodostaj sa ovog prostora bageri su vadili pesak i šljunak koje je reka nanosila.

Sprud je bio ravan i ja sam vozio bicikli 1983. po njemu. Dubina vode je bila 10 cm, a pored mene na 20 metara su već plovili brodovi i šlepovi.“ – seća se Jovica Stević koji od rođenja živi u Hesni, delu Sremske Mitrovice koji se nalazi odmah iza ove plaže.

Na plaži su se kupali najviše Hesnerci. Igrao se fudbal u vodi, preplivavala Sava, igralo se vije i ronjenja, skokova i drugog. Kartanje poker, raub i crna maca, se igrala od maja pa do oktobra.“ – kazuje Stević, dodajući:

Bilo je često i po nekoliko grupa dece i ljudi koji su se, svaka za sebe, okupljali. Igrali su u vrbaku: Vrana, Boca Prokić, Lalika, Joca Otrov, Neša Manojlović, Šoka, Mirko Bosanac, Bombica, Bora Panker, Aca Grujić, Srećko Dokmanović-Pendika, Rata-Mali Bosanac i drugi. Poslednje kupanje na Konjskoj plaži je bilo u leto 1985. godine.“

Te je godine ondašnje preduzeće Luka Leget preko cele godine vadilo pesak i šljunak i, na taj način, izvadilo čitav peščani sprud koji je bio širok oko 200 metara, a dugačak oko 700 metara.

Naredne godine, Mitrovčani iz ovog dela grada premestili su se uz vodu, prema Mitrošperu, gde počinje kameni nasip, ali je ubrzo i tu Luka Leget počela sa vađenjem peska. Danas je od svega ostalo samo sećanje i deo obale koji je zarastao u šipražje i korov. Na drugom delu obale nikle su, uz sumnjivi legalitet, velelepne vikendice neke nove „kontraverzne“ elite.

OVDE MOŽETE SLUŠATI SMART RADIO

(Milan Milivojević / foto: Đorđe Stojanović, privatna arhiva)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here