Blok B dobija pravoslavnu crkvu

0
1394

Početkom 2022. godine počeće izgradnja još jedne pravoslavne crkve u Sremskoj Mitrovici.

Još pre nekoliko godina doneta je odluka o izgradnji verskog objekta Srpske pravoslavne crkve na teritoriji Mesne zajednice „Blok B“, tačnije u Pavlovom parku. Novi hram Svetog proroka Ilije biće izgrađen pored sadašnje zgrade Mesne zajednice u razgovoru za naš portal otkriva Dragan Božić, predsednik ove MZ.

Dobijen je blagoslov njegovog preosveštenstva vladike sremskog Vasilija o izgradnji Srpske pravoslavne crkve, posvećene Svetom Iliji. U razgovoru sa njegovim preosveštenstvaom, Vladika sremski Vasilije, dogovoreno je da izgradnja crkve krene već u martu, a da se sa izradom projektne dokumentacije krene u januaru 2022. godine.

U martu očekujemo osveštenje placa, a po obaveštenju koje smo dobili od vladike sremskog i Njegova Svetost patrijarh srpski gospodin Porfirije će biti taj dan u poseti gradu, kada će izvršiti osveštenje i služiti svetu liturgiju.

Crkva koja će se graditi sledeće godine, biće finansirana prilozima građana. Po rečima Dragana Božića, već sada i pre početka izrade projektne dokumentacije, postoji dobra volja velike većine građana ove Mesne zajednice i prilozi pristižu.

Mesna zajednic „Blok B“ ima svoje kumove koji dolaze iz Republike Srpske, koji će takođe tokom izgradnje crkve učestvovati svojim prilogom i prisustvom.

Najavljeno je i formiranje crkvenog odbora, sa sveštenikom koji je nadležan za Mesnu zajednicu „Blok B“ a osim izgradnje Hrama, planiranja je i gradnja objekta gde bi se obavljale aktivnosti Mesne zajednice.

U tom objektu bi formirali Kulturno umetničko društvo, kolo srpskih sestara i planiramo da dobar deo populacije uključimo u rad crkve. Blok B je pobožan decenijama, pored škole Jovan Popović koja je sada, neskromno bih rekao, najbolja škola na teritoriji grada, imaćemo i duhovni centar. Stanovnici „Bloka B“, od osnivnja ove Mesne zajednice teže izgradnji duhovne crkve. Dodatno ćemo pomoći duhovnom odrastanju naše dece, rekao je Božić.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here