„ČEPOM DO OSMEHA“: Ekološko-edukativne radionice

0
292

Udruženje „Čepom do osmeha-Sremska Mitrovica“ je u utorak, 21. maja, održalo edukativne radionice mališanima iz svog grada.

Pod nazivom „Čuvajmo našu planetu“ u dve radionice u Osnovnoj školi „Boško Jakovljević Pinki“ edukovani su učenici o osnovnim pojmovima reciklaže i kako da odgovornim ponašanjem mogu zaštiti životnu sredinu.

„Znatiželja, interesantna pitanja i iskrena rešenost učenika da budu naša podrška i pomoćnici u sakupljanju čepova uvek nas iznova motivišu i potvrđuju da radimo dobru i humanu stvar. Neizostavan deo radionica bilo je i slaganje mozaika od plastičnih čepova. Mališani vrtića „Stonogica“ sa velikom pažnjom su slušali o tome koliko je važno biti pažljiv prema svim svojim drugarima. Kod dece je važno razvijati empatiju i toleranciju. Čovek je društveno biće, a značaj inkluzije se najiskrenije i najlakše shvata u
najranijem dobu. Iz višegodišnjeg iskustva u radu sa decom sa smetnjama u razvoju, znamo da kreativno likovno stvaralaštvo pruža deci mogućnost da ravnopravno učestvuju u sferi umetnosti, razviju svoje sposobnosti, jačaju telo i duh i dožive puni osećaj zajedništva. Tako su deca ŠOSO ”Radivoj Popović” pokazali u svojim crtežima svoje doživljaje sa temom „Boje prirode” – navode organizatori radionice.

Ukupno je učestvovalo 200 dece. Radionice su podržale Gradska uprava za socijalnu zaštitu i zaštitu životne sredine Grada Sremska Mitrovica i Gradska uprava za kulturu i sport Grada Sremska Mitrovica.

Podsetimo, udruženje „Čepom do osmeha-Sremska Mitrovica“ bavi se sakupljanjem plastičnih čepova i od obezbeđenih sredstava kupuje pomagala za decu sa smetnjama u razvoju na nivou cele Srbije. Sakupljeno je 1400 tona plastičnih čepova i obezbeđeneo 86 pomagala. U sklopu aktivnosti udruženja je i održavanje radionica za naše najmlađe sugrađane o pitanjima zaštite životne sredine, inkluziji, humanosti i
toleranciji prema osobama sa invaliditetom.

Kroz njihove radionice mališani upoznaju i drugare kojima su do sada svi zajedničkim snagama, prikupljanjem plastičnih čepova, pomogli, upoznaju ih i sa osnovnim ekološkim pojmovima, principima zelene kupovine i kako pojedinac ipak svojim izborima i svakodnevnim ponašanjem direktno utiče na naš ekosistem i ima mogućnost da ga unapredi.

OVDE MOŽETE SLUŠATI SMART RADIO

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here