ČETIRI DANA PRED PUBLIKOM: Zlatni avarski pojas u Muzeju Srema

0
711

U protekla četiri dana, od 23. do 26. novembra, u Muzeju Srema u Sremskoj Mitrovici prvi put su u javnosti izloženi očuvani elementi originalnog zlatnog avarskog pojasa koji potiče s kraja šestog i početka sedmog veka iz okoline Sirmijuma. Pojas je bio predstavljen u okviru izložbe „Četiri dana zlatnog pojasa Sirmijuma“.

Jedno na važnijih arheoloških blaga iz Srbije otkriveno je 1992. u ataru sela Čalma, zahvaljujući „divljim“ kopačima, a nakon pokušaja prodaje, policija ga je zaplenila. Od kada je avarski pojas 1992. predat Muzeju Srema pa do danas, zbog neizvršene konzervacije i restauracije, ali i nepostojanja adekvatnih uslova za izlaganje, bio je čuvan u trezoru i nikada nije izlagan. Upravo zbog toga ova je izložba predstavljala pravu senzaciju u naučnim i kulturnim krugovima i u široj javnosti, ne samo u našoj zemlji, već i na međunarodnoj sceni.

Izložbu je otvorio potpredsednik vlade AP Vojvodina Branko Ćurčić koji je tom prilikom istakao da 11 fragmenata luksuznog zlatnog avarskog pojasa predstavljaju jedinstven artefakt pronađen na našem tlu i retkost u svetskim razmerama.

Avarski pojas iz Sremske Mitrovice prednjači u značaju, raskoši ukrasa i lepoti i predstavlja svetski raritet, koji je, sa još nekim izuzetnim nalazima iz kolekcija Muzeja Srema – Konstantinovi zlatnici kovani između 317. i 337. godine, Sunčani sat s kraja prvog i početka drugog veka naše ere, Zlatni relikvijar iz prve polovine petog veka – ovu ustanovu odavno upisao na mapu značajnih svetskih arheoloških i muzejskih kolekcija„, rekao je Ćurčić.

Pojasna garnitura se sastoji od 11 kopči i okova izrađenih od čistog zlata sa umetnutim dijamantima i poludragim kamenjem, ukrašenih biljnim i geometrijskim ornamentima, ukupne težine oko 1,2 kilograma.  Na osnovu dostupnih istorijskih izvora i poređenja sa sličnim nalazima, pojas je kao znamenje vlasti u Avarskom kaganatu, odnosno ne samo ukras garderobe, već i oznaka statusa vlasnika, bio deo protokolarne odežde značajnog vojskovođe, kneza ili samog avarskog vladara (kagana) i nošen je u posebnim, svečanim prilikama.

Osnovano se pretpostavlja da je pripadao avarskom kaganu Bajanu ili nekom od njegovih sinova naslednika na vladarskom tronu, s obzirom na to da su bili prisutni na ovom prostoru i predvodili opsade Sirmijuma (Mitrovice) upravo u periodu u kom se avarski pojas i datira.

Avarski pojas je bio izložen u specijalno napravljenoj vitrini sa neprobojnim staklom i potrebnim mikroklimatskim uslovima, u posebno adaptiranom prostoru, uz visoke mere bezbednosti i 24-satni policijski nadzor, a zbog specifičnosti i potrebe da se sam predmet zaštiti, bio je izložen samo četiri dana, uz ograničen broj posetilaca i dužinu zadržavanja u prostoriji.

OVDE MOŽETE SLUŠATI SMART RADIO

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here