Da li je ZALJUBLJENOST početna faza LJUBAVI?!

0
4820

Leptirići u stomaku, osećaj da smo pronašli savršenu osobu i doživljaj da se ceo svet vrti baš oko nje. Da, to su dobro poznati znaci zaljubljenosti kada svako  fokus svog interesovanja i znatiželje usmeri samo ka jednom, osobi  u koju je zaljubljen.

Ovakvo stanje iako poznato verovatno svima, ne može se poistovetiti sa ljubavlju. Istraživanja pokazuju da više od 80% ljudi zaljubljenost poistovećuju sa ljubavlju što predstavlja pogrešku i čini osnov  na kojoj se grade neke osnovne zablude u muško ženskom odnosu.

Neke od najčešćih zabluda o zaljubljenosti je i gorepomenuta o pronalasku idealne osobe za sebe. Istina je to da je idealizovanje bilo čega nerealno i nužno vodi razočarenju jer ukoliko postavimo bajkovitu scenu preuzetu iz knjiga i filmova u realan život,  završićemo  izneverenih očekivanja  i sami.

Čak iako je ovakva predstava obostrana medju partnerima, vremenom će doći do smanjenja intenziteta kada će jedno od njih prestati da se trudi toliko kako bi održalo „idealnu“ vezu, što će drugog navesti na pomisao „gde su mi bile oči“.  Na taj način i ona zabluda o „sreći do kraja života“  biće dovedena u pitanje. Ona nije opasna toliko zbog predviđanja koliko će veza trajati, već  što tako postavljena isključuje mogućnost svih neprijatnih osećanja i teških trenutaka za koje postoji mogućnost da se dese.

Kako bismo izbegli zablude o zaljubljenosti treba da znamo da zaljubljenost nije prva faza ljubavi, kao što se često misli i da zaljubljenost nije preduslov uspešne ljubavne veze jer za uspešnu ljubavnu vezu pored ljubavi potrebno je i da partneri imaju istu predstavu o tome kako veza treba da funkcioniše, da dele slična interesovanja i većinu životnih vrednosti.

Ukoliko neki od ovih uslova nisu ispunjeni  partneri će vremenom biti sve nezadovoljniji, što će voditi u svadje, raskid ili razvod. Potvrda ove teze pronalazi se i u tome što se često na terapiji vidjaju parovi koji  imaju dobar emotivni odnos, ali se predstave o životu i samoj dinamici veze toliko razmimoilaze da oni nebrojeno puta raskidaju, mire se i ponovo se vraćaju jedno drugom.

Kako bi se takav odnos stabilizovao, potrebno je izgraditi mehanizme koji će njihove stavove  o ljubavnoj vezi približiti, pronaći načine na koje će konstruktivno rešavati konflikte i akcenat staviti na zreo, odrasli pristup oba partnera.

OVDE MOŽETE SLUŠATI SMART RADIO

Jelena Dragičević Berat,
TA psihoterapeut
Kontakt: savetpsihologa@gmail.com
kontakt telefon: 065 3030120

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here