DA LI STE ZNALI da je Kapavica NAJMANJE JEZERO na Fruškoj gori!?

0
2766

Jezero Kapavica smešteno je duboko u šumi, u blizini sela Vizić, mada katastarski pripada Neštinu. Nalazi se na severnim padinama Fruške gore i ovo veštačko jezero je najmanje jezero u Nacionalnom parku Fruška gora. Vodom ga pune obližnji izvori podzemne vode.

Jezero Kapavica je nekada služilo za navodnjavanje zemljišta, a sada se koristi kao malo izletište. Za njega uglavnom znaju meštani obližnjeg naselja Vizić. Na ovom mestu nećete moći da pecate i plivate jer veličina jezera i trska to ne dozvoljavaju.

Put do jezera Kapavica je veoma interesantan i ostavlja nesvakidašnji utisak. Priroda i napuštene vikendice ukazuju na nekadašnju živost ovog mesta, koje se sada u potpunosti prepustilo tišini prirode. Do samog jezera mora se doći peške od Vizića, šetnjom kroz deo Fruške gore, koji u potpunosti pripada prirodi.

Ipak, ovdašnji poznavaoci situacije na terenu, tvrde da je samo deo vikendica je napušten, ali su neke i obnovljene. Iznad jezera je potes karakterističnog naziva Gologuz na kojem je svojevremeno planirana izgradnja centra za lečenje i oporavak plućnih bolesnika, zbog ruže vetrova i povoljnih mikro klimatskih uslova, ali do realizacije nije došlo usled poznatih dešavanja ’90.- ih godina prošlog veka.

Ovo mesto se budi i ponovo postaje interesantno posetiocima i ljubiteljima prirode. Nekada je služilo za navodnjavanje, a sada više ima svrhu malog izletišta koje najbolje poznaju upravo meštani Vizića.

Nekada smo dolazili svaki vikend u šetnju, a leti na kupanje, mi iz Bačke Palanke i okolnih mesta. Oko vikendica se nekada čula dečija graja i širio miris roštilja, ali posle rata devedesetih ovo mesto je ostalo slepo crevo u jednom zabačenom džepu Srbije do kojeg se jedino može doći preko mosta za Ilok ili okolo preko Novog Sada„- kaže Brankica Petrović koja se seća Kapavice iz najboljih dana.

OVDE MOŽETE SLUŠATI SMART RADIO

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here