DA LI STE ZNALI? U Jasku se proizvodio najbolji šampanjac na svetu

0
560

Čuveni Stevan Kovačević Bačvanin iz Jaska odavno nije među nama. Ovaj nesvakidašnji Sremac spravljao je najbolji šampanjac na svetu. Jeste! Njegov šampanjac je pio Tito i njegovi visoki belosvetski gosti.

Pili smo i mi novinari. Stevan je bio u Francuskoj 17 godina, u Mecu, prestonici Šampanje, oblasti u Francuskoj. Tamo je video od Francuza kako se spravlja šampanjac. I ne samo to. Stevan je naučio nekoliko svetskih jezika.

Bio je sremački seljak. Izgledao je gospostveno. Znao je da peva na nekoliko svetskih jezika. I da igra sve što je muzika svirala. Jednom prilikom u njegovom dvorištu slio se silni gospodstveni svet iz više zemalja. Stevan se popeo na panj i pozdravlja sve na jezicima kojim su ti gosti govorili. Svi su znali da se najbolji šampanjac proizvodi u Sremu. Stevan je tad imao ženu i sina koji je elektro struke a vinova loza ga baš nije zanimala.

Međutim, doznasmo od Stevana da su među tim gostima i dva, da li priznata ili ne, njegova sina koja je stekao u Francuskoj. Obojica su visoko obrazovani. Jedan je tako ličio na Stevana da nema dileme da je njegov.

Eeee, kako je Srem olako odlaskom Steva Bačvanina izgubio primat proizvodnje najboljeg šampanjca na svetu. A, hteo je da pokaže kako se to spravlja od grožđa sa Fruške gore. Niko nije hteo da nauči, pa ni sin ili sinovi.

Neki tamo u Francuskoj ili Španiji, a možda i u Italiji su bogati zato što spravljaju šampanjac. Siguran sam ne bolji od Stevinog.

OVDE MOŽETE SLUŠATI SMART RADIO

(M. Filipović Fića)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here