Da li su namirnice u prodavnicama zdrave hrane zaista zdrave?

0
5344

Iako je, gotovo po nekom nepisanom pravilu, većina marketa ubacila par polica sa nazivom „zdrava hrana“, namirnice koje se tu nalaze nikako ne spadaju u kategoriju zdravih. Takođe, sve namirnice koje prodaju robu na merenje nose u svom nazivu i reči zdrava hrana. Međutim kada malo bolje pogledate i sami ćete doći do zaključka da je većina hrane u ovakvim prodavnicama za široko zaobilaženje.

Prvo na šta ćete naleteti u prodavnicama „zdrave hrane“ su razni keksići i kolači, koji su, kako navode trgovci, zdravi. Ipak, kod svakog ovog keksa piše i sastav, a u sastavu jedan od prvih sastojaka – margarin, a znamo da je on bogat trans-mastima. Većina ovih proizvoda je bogata trans-mastima, pa opet na njima piše da su dijetalni i zdravi.

Kako mogu biti zdravi kada prave toliko štete u organizmu?

Drugi sastojak je fruktoza ili kako često ume da bude napisano na proizvodu da sadrži voćni šećer, pri čemu se misli da je on veoma zdrav. Međutim već se pisalo da treba izbegavati proizvode koji sadrže fruktozu.

Takođe u prodavnicama zdrave hrane možemo naći i široki spektar raznih muslija i pahuljica. Naravno na svakoj od ovih kutija ćete pročitati da su veoma zdrave za vas, pune dijetalnih vlakana, dobrih masti, vitamina i minerala. Međutim, ovakav opis nije ni blizu onome što je istina. Takve žitarice se najčešće prelivaju raznim uljima i šećerom kako bi bile hrskave, a samim tim i ukusnije.

Naravno, nezaobilazni proizvodi su i integralne pločice i proteinske štanglice sa suvim voćem u integralnim žitaricama. Kada malo bolje pogledate sastav, opet ćete se sresti sa biljnim hidrogenizovanim mastima, odnosno margarinom. Što se tiče slanih grickalica, ista je situacija kao i sa slatkim. Pune su soli, hidrogenizovanih biljnih masti i belog brašna. Iako na njima piše da su integralni, procenat integralnog brašna u njima je veoma mali.

Šta na kraju možete da nabavite u prodavnici zdrave hrane, a da je stvarno zdravo?

Odgovor je: integralne žitarice i integralno brašno. Pored toga, možete da nabavite razne semenke, nepečene i neslane orašaste plodove, hladno ceđena nerafinisana ulja, čajeve, začine, suvo voće.

Kada pogledate malo bolje, ni ove prodavnice ne sadrže u potpunosti nezdravu hranu, već samo treba malo bolje pogledati. Problem je što nam za oko uvek prvo zapadne ona hrana koja je lepa na izgled, ali je u suštini nezdrava.

OVDE MOŽETE SLUŠATI SMART RADIO

(Snežana Simić)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here