Počinje velika sadnja: ZELENI PRSTEN OKO MITROVICE!

1
1774
Ulica Petra Drapšina u Kikindi među 50 najlepših u svetu (foto: Nebojša Tatomirov)

Lokalna samouprava u Sremskoj Mitrovici počela je veliki posao realizacije projekta “Velika sadnja – Zeleni prsten” u kojem će u gradu i oko njega biti posađeno 2008 sadnica raznog drveća.

Za početak predviđeno je da se posadi 300 sadnica od Industrijske zone “Jezero” ka gradu, a radove će izvoditi JKP “Komunalije”.

Grad  Sremska Mitrovica se u predhodnih nekoliko godina bavio razvijanjem privrede i obezbeđivanjem radnih mesta za naše sugrađane. Sada je vreme da se pređe na drugi nivo i da se ozbiljno i temeljno bavimo zaštitom životne sredine. Od danas do kraja ove godine biće posađeno 2008 sadnica i tako će se formirati zeleni prsten oko Grada. Broj 2008 nije slučajan, nego simboličan, jer je  Sremska Mitrovica 2008. godine dobila status Grada. Zelene oaze kao što su Spomen groblje, park oko Atletskog stadiona smo nasledili od starijih generacija, a sada mi ovo sadimo za našu decu.”- rekao je Vladimir Pavlović, predsednik mitrovačke Skupštine.

Po rečima Tamare Milković, predsednice Zelene odborničke grupe, zeleni pojas oko našeg grada predstavljaće štit od aero zagađenja i svojevrsni apsorbent za polutante.       

“Jedno drvo može za godinu dana upije 4,5 kg polutanata iz vazduha, a oslobodi 145kg kiseonika. “- kaže Tamara, dodajući:

“Izuzetno je značajan i odabir vrsta sadnica, naime reč je o javoru i on pripada vrsti drveća koja emituje fitoncide, odnosno čestice koje uništavaju mikroorganizme iz vazduha. Ova vrsta sadnica, pored četinara će biti i najbrojnija u formiranju zelenog pojasa.”

OVDE MOŽETE SLUŠATI SMART RADIO

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here