Dani ruske kulture u Sremskoj Mitrovici

0
717

Promocijom knjige Zdenka Lazora „Lingvokulturološki koncept reči ‘kuća’ u ruskom, rusinskom i srpskom jeziku“ počeli su Dani ruske kulture u Muzeju Srema, u Sremskoj Mitrovici.

„Interesantno mi je bilo da vidim kakvo značenje među slovenskim narodima ima ‘kuća’, u frazama i izrazima. Za Ruse, Rusine i Srbe zajednička je ta spona, sa mnogo zajedničkih izvedenica“, rekao je autor knjige.

Istorijski arhiv „Srem“, u saradnji sa Regionalnim udruženjem srpsko-ruskog prijateljstva „Srem“, šesti put organizuje Dane ruske kulture u Sremskoj Mitrovici.

„Ideja je bila da naše građane upoznamo sa ruskom kulturom, ali ne sa onom koja nam je poznata, već i sa specifičnostima koje su malo pominjane“, izjavio je Dejan Umetić, direktor Istorijskog arhiva Srema.

Otvaranju Dana ruske kulture prisustvovao je veliki broj građana, a među njima i predstavnici Ruskog doma u Beogradu, preneo je Tanjug.

„Mnogo cenimo i poštujemo prijateljstvo u Sremskoj Mitrovici. Uvek nam je drago da dođemo i podržimo ovaj događaj i predložimo poneki sadržaj“, poručio je Georgi Engelhard, viši savetnik u Ruskom domu.

Narednih dana u Sremskoj Mitrovici biće organizovane projekcije ruskih filmova, 17. januar biće posvećen Rusinima, a 18. januarabiće otvorena izložba fotografija „Najlepša zemlja“.

Izložbu rukotvorina manastira „Sveta Jelisaveta“ iz Minska posetioci će moći da pogledaju 19. januara od 11 do 18 sati, a planirane su i pesničke i muzičke večeri.

OVDE MOŽETE SLUŠATI SMART RADIO

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here