DARIJA KISIĆ BORAVILA U MITROVICI: „U Sremu nezaposleno svega 10 hiljada ljudi!“

0
2057

Boraveći u Sremskoj Mitrovici, ministarka Darija Kisić dodelila je ugovore za subvencije za samozapošljavanje, kojim će građani ovog okruga dobiti priliku da se zaposle i pokrenu sopstvene biznise, za šta je država izdvojila više od 26 miliona dinara. Ministarka je, ovom prilikom, istakla da je ponosna što je u našoj zemlji stopa nezaposlenosti na jednocifrenom broju. 

Ministarka Kisić je izrazila uverenje da će dodeljene subvencije, koje će koristiti 88 nezaposlenih lica, od kojih su 4 osobe sa invaliditetom, doprineti još boljim rezultatima u Sremskom okrugu.

Još veći uspeh svih nas je to što Sremski okrug i posebno Grad  Sremska Mitrovica imaju dvostruko manju stopu nezaposlenosti u odnosu na prosek zemlje, taj broj od 4% jeste nešto što smo beskrajno ponosni. Ugovore za sprovođenje mera aktivne politike zapošljavanja u sremskim opštinama dobilo je 88 prethodno nezaposlenih osoba priliku da radi, među njima su i četiri osobe sa invaliditetom. Jedan od prioriteta Vlade Republike Srbije i Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja je da sačuvamo svako radno mesto i da ubrzano idemo ka povećanju stope zaposlenosti. Mere aktivne politike zapošljavanja su među značajnim aktivnostima kojima taj cilj ostvarujemo,” istakla je Kisić i dodala da je u toku  novi poziv za mere aktivne politike zapošljavanja, javne radove i subvencije za samozapošljavanje nezaposlenih lica iz kategorije teže zapošljivih osoba.

Marijana Grabić, direktorka mitrovačke filijale Nacionalne službe za zapošljavanje, rekla je ovom prilikom:

„Organizovali smo svečanu dodelu ugovora korisnicima subvencije za samozapošljavanje, do sada smo dodelili 88 subvencija, od toga su četiri osobe sa invaliditetom, iznos subvencije 300.000 dinara i mi uručujemo ugovore tim licima koja su već otvorila radnju i potpisala ugovor sa nacionalnom službom. Broj zainteresovanih lica za pokretanje sopstvenog biznisa je sve veći i u 2020, 2021, godini je po 130 lica u toku godine dobilo subvencije i čak  90% oni koji su dobili subvenciju radi i nakon ugovorne obaveze. Na našoj evidenciji trenutno se nalazi 10.800 nezaposlenih lica što je 25% manje u odnosu na isti period prošle godine, neki drugi pokazatelji koji nam govore da je privredni rast celokupnog Srema sve veći je i to što smo samo u aprilu ove godine imali 330 prijava za slobodna radna mesta.”

Od drugih aktivnosti direktorka Grabić je najavila Sajam zapošljavanja koji organizuju u petak i gde će prisustvovati 25 poslodavaca koji imaju preko 400 slobodnih radnih mesta. Sajam traje od 11 do 13 sati i pozvala je sva nezaposlena lica kao i lica koja su zaposlena i žele da promene svoj posao da posete sajam i vide koja slobodna mesta su trenutno aktuelna.

OVDE MOŽETE SLUŠATI SMART RADIO

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here