Deset godina od smrti pevačice VERE IVKOVIĆ! Pevala vesele pesme, a UMRLA OD ŽALOSTI!

0
15192

Vera Ivković je bila jedna od najcenjenih pevačica narodne muzike u bivšoj Jugoslaviji koja je obeležila veliki period u jugoslovenskoj muzici. Dama izuzetnog glasa važila je za veliku umetnicu i pevača za koju se nisu vezivali nikakvi skandali. Ipak je splet nedaća u životu Veru Ivković koštao zdravlja pa je, kako mnogi smatraju, otišla sa ovog sveta prerano. Preminula je 10. marta 2012. godine u Domu za stara lica „Srem“ u Rumi.

Razbolela se šest godina ranije, nakon što joj je u 27. godini života umrla ćerka. Suprug Danilo umro je 2002, a četiri godine kasnije i njihova ćerka Maja. Vera je imala nekoliko moždanih udara, a od 2006. bila je vezana za invalidska kolica. Živela je daleko od očiju javnosti, okovana bolom i zaboravljena od mnogih. U najtežim trenucima, osim sina Vlade i snaje, uz nju su bile koleginice Anđelka Govedarević i Gordana Stojičević, sa kojima je pevala u „Đerdanu“.

Teško se borila s bolešću moje sestre. To ju je koštalo zdravlja. Maja je rano obolela, u 15. godini, bolest je bila neizlečiva i umrla je u dvadeset sedmoj. Mama i tata su sve učinili da joj pomognu. Pomoć su tražili svuda. Nažalost, nije joj bilo spasa. Majina smrt je pokosila majku – rekao je jednom prilikom Verin sin Vlada, koji se o majci najviše brinuo otkad je obolela.

U Centru za stara lica u Rumi prihvatili su je kao člana porodice. Njena prijateljica i koleginica Anđelka Govedarević ispričala je da je Vera uvek volela da se smeje, ali da nije mogla da podnese da njene ćerke nema.

Ona je ranije imala taj divni osmeh, toliko je volela da se smeje. Stalno smo jedna drugu zasmejavale. Jednom smo se i pred Titom usred pesme tako zasmejale. I sada pokušavam da iz nje izvučem osmeh. Uspem, nakratko, ali onda se ponovo povuče u sebe, krenu joj suze i samo doziva Maju – ispričala je tada Anđelka.

Vera Ivković je karijeru započela 1966. godine snimajući duetske ploče sa suprugom Danilom Živkovićem, kompozitorom i aranžerom, a zatim i solo albume od kojih su mnogi dostigli zlatne tiraže. Ostala je upamćena po velikom opusu na polju narodne muzike, a njeni najveći hitovi su, između ostalih i „Šuška se, šuška“, „Šta će mi šalvare“, „Vrgolastu rodila me nana“,„Samo ti si u mom srcu“, „Da nije tebe“ i „Kako je tebi bez mene„.

Snimila je veliki broj šumadijskih, vojvođanskih, starogradskih i izvornih pesama ali i veliki broj balada i sremskih narodnih pesama. Vera Ivković je osvojila veliki broj priznanja i prestižnih nagrada na festivalima širom cele Jugoslavije. Prekinula je muzičku karijeru krajem devedestih godina kako bi se posvetila porodici.

U januaru 2014. godine u dvorani Kolarčeve zadužbine održan je koncert posvećen Veri Ivković na kojem su učestvovale brojne njene kolege uz pratnju narodnog ansambla RTS. Ipak, ono što je započela na polju muzike nastavio je njen unuk Danilo Živković, koji je krenuo stopama svoje bake.

OVDE MOŽETE SLUŠATI SMART RADIO

(Milan Milivojević / foto: privatna arhiva)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here