Donesena hrana životinjama na Krčedinskoj adi: OČEKUJE IH PREVOZ NA OBALU!

0
989

Veliko ogorčenje domaće javnosti izazvala je izjava stočara iz Kovilja Milenka Plavšića koji je u subotu da mu ne dozvoljavaju da preveze svoje konje i goveda sa Krčedinske ade na kopno nagovestivši da će životinje u suprotnom uginuti jer nemaju mogućnost za ispašu zbog visokog vodostaja Dunava.

Plavšić je rekao da je do 2018. godine sve bilo bez problema, da su konji i goveda boravli na Krčedinskoj adi na zemljištu koje je njegovo, a da su posle toga „počeli problemi koje je izazvao funkcioner Srpske napredne stranke iz okoline Inđije, sa svojim ljudima“.

Dodao je da mu od 2018. godine do danas razni ljudi kradu sa Krčedinske ade krave, junad, telad, konje i naveo da je bio „stotinu puta na policiji“, ali da nije bilo nikakvog efekta.

Išao je sinovac 15. decembra, išao sam ja 31. decembra da prevezemo stoku, ali nam ne daju. Moje krave ja ne mogu da isteram! I skelu kojom sam prevozio stoku su mi uzeli – rekao je Plavšić.

U izjavi on je pozvao vojsku i „dobre ljude“ da mu pomognu da ih izvuče. Upozorio je da već ima uginulih grla i da izgladnele, umorne i promrzle životinje ne mogu dugo da čekaju. Sa prvim snegom koji je pao, možda za njih već bude kasno.

Jači konji su preplivali, pa i poneka krava. Sada ih Milenko traži po poljima da tako izgladneli ne naprave štetu. Ipak se nada da ni za krdo koje je ostalo na adi još nije kasno. A to je pod velikim znakom pitanja jer dok ih gleda sa obale pokazuje kako konji ulaze u vodu, gule koru sa stabala i traže sitne grančice – da bi nešto pojeli.

Vojska bi najpre, ako imaju veliku skelu da mi pomognu da natovarimo sve krave odjednom. Sve ljude, i vojsku i policiju, sve koji mogu pozivam da mi pomognu – očajno je apelovao ovaj stočar proteklih dana.

Vojvođanska zelena inicijativa upozorila je javnost da na samo 30-ak kilometara od Novog Sada, pred očima javnosti, upravljača JP Vojvodinašume, Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode, opštine Inđija u kojoj se ovaj užas dešava, vojske, policije, umiru nedužne životinje na Krčedinskoj adi!

Eko straža je sinoć objavila da su pripadnici Sektora za vanredne situacije, juče popodne, stigli na lice mesta i doneli hranu životinjama na adi.

Krčedinska ada je jedno od najvećih prirodnih dunavskih ostrva, koje je nastalo pomeranjem toka Dunava na jug, kada je presekao sopstveni meandar i formirao ostrvo. Ada se proteže preko puta Krčedina, sela u Sremu, u opštini Inđija. Sa južne strane ade je glavni tok Dunava a sa severa je stari tok koji se naziva Dunavac. Površina Krčedinske ade je 8,8 kvadratnih kilometara, a njen suvi deo varira u zavisnosti od visine vodostaja Dunava.

OVDE MOŽETE SLUŠATI SMART RADIO

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here