DRVENI PODOVI kao deo enterijera: Saveti za ODRŽAVANJE i NEGU drvenih podnih površina

0
1967

Kako pravilno očistiti podove od drveta

Podovi od drveta mogu dosta doprineti lepšem izgledu vašeg doma. Ipak, velike drvene površine sa mnoštvom detalja, autentičnim šarama  i ukrasnim drvenim lajsnama i te kako predstavljaju izazov za održavanje i čišćenje. Ukoliko se i sami pitate kako pravilno očistiti podove od drveta, pripremili smo za vas nekoliko korisnih saveta.

Drveni podovi najčešće se izrađuju od bora, smreke, jele, hrasta, bukve… Šare i ornamente možete izabrati u skladu sa vašim ukusom i potrebama. To mogu biti krupnije daske (tzv. brodski pod) ili sitnje u vidu parketa, sa manje ili više detalja, dok je izbor boje i nijanse neograničen.

Prednosti drvenih podova su svakako u lepoti i trajanju, ali je nega drvenih površina obično nešto zahtevnija. Drvene površine se mogu lako upropastiti prašinom, vlagom, mrljama od hrane. Mogu se pohabati kao posledica dečjih nestašluka i nestašluka kućnih ljubimaca.

Čišćenje prašine sa drvenih podova

Prašina je glavni neprijatelj svakog doma. Drvene podove treba najpre dobro usisati ili  očistiti metlom. Posebno obratite pažnju kod čišćenja manjih drvenih površina, kao što su lajsne, jer se na ovakvim mestima prašina više zadržava, pa kasnije i teže uklanja. Neodgovornim čišćenjem prašina se može nagomilati i pokvariti izgled drveta, te tako dovesti do razvoja grinja i drugih alergena, što u velikoj meri može narušiti vaše zdravlje.

Vlaga!

Drveni podovi ne trpe mokre krpe i vodu, kao ni čistače na paru. Vlaga može  dovesti do velkih oštećenja poda, odvajanja dasaka, škripanja, velikih fleka. Prosutu vodu, kafu, urin kućnog ljubimca i druge tečnosti treba odmah obrisati suvom krpom, a fleku ukoliko nastane potrebno je tretirati pastom za zube i dobro istrljati. Za ona oštećenja koja su veća, mora se koristiti jaka četka ili brusni papir. Nakon sušenja se u tom slučaju ponovo nanosi lak na mestu gde je drvo oštećeno.

Mrlje

Mrlje na podu koje su nastale od vode, hrane, masnoće, majoneza, vina i drugih namirnica, od bojica i flomastera treba odmah obrisati suvom krpom. Potom možete koristiti sredstvo za pranje sudova ili sapun pomešan sa vodom. Takođe, svakodnevne mrlje od obuće su gotovo neizbežne. Takve površine treba istrljati četkom ako su se sasušile, a zatim preći rastvorom sredstva za pranje podova i drvenih površina. Crne fleke koje ostaju od cipela, pomešane sa vodom ili nekom masnoćom, mogu uticati na to da se prljavština brže i lakše raznosi. Najbolje je da se odmah rešite takvih mrlja i da reagujete na vreme.

Kako pravilno očistiti podove  –  drvo

Najvažnije je dobro iščetkati drvenu površinu. Naravno, vodite računa da ne ogrebete pod. Birajte tvrde četke. One će omogućiti dublje čišćenje prljavštine i ujedno će vršiti svojevrsno poliranje poda. Pored njih, suva soda je dobro rešenje, jer znamo da drvo ne podnosi veliku količinu vlage. Ukoliko imate naviku da kvasite krpu, ona treba da bude samo vlažna, nikako mokra,  i njome brišite površine kružnim pokretima, bez pritiskanja drveta. Sredstva za pranje drvenih površina je nemoguće zaobići jer pružaju sjaj i negu podovima, štiteći drvo. Ona su po pravilu poslednji korak u čišćenju.

Što se tiče prirodnih načina za čišćenje podova,  sirće je veoma efikasno. Njega treba pomešati sa vodom kako bi izgubilo svoju jačinu i intenzivan miris. Takođe, sasvim prirodno sredstvo je i čaj, tačnije crni čaj, koji ima antibakterijsko dejstvo. Pored crnog, možete koristiti i zeleni čaj. Napravite veću količinu uzavrele vode i u nju stavite nekoliko kesica čaja. Nakon što odstoji, možete da navlažite krpu i da polako njome pređete sve površine.

Lakirano drvo

Ako je parket lakiran, treba povremeno raditi ponovni premaz lakom. Na ovaj način vratićate podu stari sjaj i produžiti mu vek. Kao i kad je reč o nelakiranom podu, bilo koju prosutu tečnost svakako treba pokupiti suvom krpom, a onda čistiti sredstvima namenjenim za čišćenje lakiranih površina.

Ukoliko postoje ogrebotine, značajno će pomoći sirće rastvoreno u vodi, u razmeri 1:1. Sodom bikarbonom se prvo može  posuti uprljano mesto, a zatim, kada malo odstoji, prebrisati ovim rastvorom. Možete koristiti i malo laka ili boje za drvo i na taj način popuniti ogrebanu površinu, a onda sve dobro premazati voskom.

Uljeni podovi

Ukoliko se radi o uljenom podu treba znati da takvu drvenu površinu treba održavati pravilnim i redovnim uljanjem (jednom godišnje je sasvim dovoljno)! Uljeni pod se razlikuje od lakiranog po premazu: ulje prodire dublje u drvo i omogućava mu da utiče na klimu i okolinu, upija višak vlage ili otpušta vlagu. Redovno uljanje donosi duži vek trajanja. Takođe, ako imate uljeni pod, u skladu s tim  treba birati i sredstva za čišćenje. Ono što je važno istaći jeste da su ovakve drvene površine otpornije na oštećenja.

Dodatni saveti

Trudite se da ne oštećujete nameštajem svoje podove i da nameštaj premeštete podizanjem koliko god je to moguće. Dakle, nemojte ga vući po drvenim podovima, napravićete sebi mnogo dodatnog posla.

Cipele na štiklu, kao i svaka teža obuća, mogu napraviti oštećenja koje ne možete lako otkloniti. Staze su idealno rešenje za prostor kojim više cirkulišete.

Lakirajte podove redovno, ili ih uljajte ukoliko imate uljani pod, pridržavajući se preporuka proizvođača.

Iako može biti pravi izazov za održavanje, drvo će oplemeniti vaš dom i doprineti prirodnom rešenju ukoliko ga tražite. Ako ste ljubitelj drvenih površina i ako volite veselo škripanje pod nogama, nadamo se da ste u našim malim savetima za održavanje pronašli odgovor na pitanje kako pravilno očistiti podove od drveta.

(Ljiljana Bugarin)

OVDE MOŽETE SLUŠATI SMART RADIO

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here