Dušanka i Zdravko Radan iz Erdevika: 7 DECENIJA U BRAKU!

0
880

Poštovanje, razmevanje i sloga, to je recept za dug brak – kažu Dušanka i Zdravko Radan iz Erdevika kod Šida, koji su se venčali pre 70 godina. Potomci su njihovo najveće bogatstvo.

Ruka u ruci, kao i pre sedam decenija, kada su sudbonosno da, izgovorili u mestu Vozuća kod Zavidovića. Zbog Dušanke, koja tada nije imala punih osamnaest godina, Zdravko je prekinuo školovanje za policajca, a ona je i pored negodovanja porodice, sa njim stala pred matičara.

Bilo je devojaka koje su se čampale da bi se uglavile kod mene, ali nisam ja bio mušterija za njih. Kad sam Dušanku moju video, tu sam bio mušterija, i nema mrdanja,“ priča Zdravko Radan iz Erdevika.

“Kad sam ja otišla za Zdravka, on je za njih bio nepoznat. Đe je Visoko, đe je Zavidovići. On milicioner, to je za njih bilo, za moju mater to je bila đavolja služba“, kaže Dušanka Radan iz Erdevika.

Iz Bosne, život ih je prvo odveo u Srem, a potom u Nemačku. Podigli su osmoro dece. Ponosno kažu da imaju 18 unučadi, i osmoro praunučadi.

Osećam se mlada sa svojom decom, unukama i praunukama. I sve ih razumem, i ne dam na njih. Svako ima svoj put, dokle ide i kako ide. Pusti ga nek proživi, ono što živi. Nemoj ga sjeckati.- Šta je recept za tako uspešan i dug brak? – Pa, eto, razumevanje, i ljubav. Volela sam ja mog čiču uvek, to ti iskreno kažem“, objašnjava Dušanka Radan.

I u starosti, sačuvali su vedar duh. Zdravo ima 94, a Dušanka 88 godina.

Nismo se ustvari svađali, kad zagalami ona, onda ćutim ja. kad zagalalim ja, ona prećuti. I tako je uvek išlo’‘, kaže Zdravko Radan.

“Nije mi nikad ništa prebacivao. Mi smo se razumeli, i gotovo. Jel ti to dovoljno,” kaže Dušanka.

I posle 70 godina, jedno drugom, najveći su oslonac i podrška. Žive na relaciji Ofenbah – Erdevik, a za porodična slavlja, kuća im je, kažu, odavno postala tesna.

Tesno, pa preko 50 bi nas bilo…„, zaključuju Radanovi.

OVDE MOŽETE SLUŠATI SMART RADIO

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here