Ekolozi traže od crkve da ne SEČE fruškogorske šume KOJE SU JOJ vraćene restitucijom

0
1892

Ekološki aktivisti koji se bore protiv masovnog sečenja šuma u Nacionalnom parku Fruška gora, zatražili su od patrijarha Porfirija i vladike sremskog Vasilija, da šumu veličine 19 h, koja im je vraćena u procesu restitucije ne prodaju vlasnicima kompanije Galens, u suprotnom će, budući da su nadležni odustali od prava preče kupivine, aktivisti biti primorani da se samoorganizuju i pokušaju da otkupe šumu.

U dopisu koji potpisuje predsednica Udruženja za odbranu šuma Fruške gore (OŠFG) Dragana Arsić, objavljenom na Fejsbuk stranici ovog udruženja, piše:

„…Obraćam Vam se u ime našeg Udruženja i građanskog ekološkog Pokreta sa molbom da nas primite na razgovor u vezi sa problemima koji su već duže vreme prisutni u Nacionalnom parku Fruška gora, a odnose se pre svega na Gazdinsku jedinicu SP Manastir Rakovac.

Želimo lično da Vas upoznamo sa aktuelnim problemima čije nerešavanje će ostaviti dalekosežne posledice po naše prirodno dobro, našu prirodnu i kulturnu baštinu. Posebno naglašavamo dalekosežne negativne posledice po integralno upravljanje zaštićenim područjem prirode generalno, a naročito delovima Nacionalnog parka koji su vraćeni Eparhiji sremskoj u postupku restitucije pre nekoliko godina.

Knjučna tema razgovora bi bila situacija na Kestenu i aktuelni problem upravljanja šumom površine 19 ha koja se nalazi u Odeljenju 1, i za koju ste doneli odluku o prodaji poznatim kupcima, supružnicima Petrić. Na osnovu informacija od javnog značaja dobili smo Ponudu Eparhije sremske za pravo preče kupovine koju ste poslali na nekoliko nadležnih organa, a koja je obavezna po proceduri koju nalaže Zakon o zaštitu prirode, čl.60. Takođe, imajući u vidu činjenicu da po važećem Ustavu Srpske pravoslavne crkve, za imovinu koja se želi otuđiti, a prelazi vrednost od 2.000.000 dinara, odluku o prodaji mora doneti Patrijaršijski upravni odbor, molimo Vas da preispitate celo postupanje Vaše kancelarije i Upravnog odbora Eparhije sremske.

Verujem da ste upoznati sa brojnim problemima na brdu Kesten koji se u životu nas običnih građana, naroda i šire zajednice, zaljubljenika u Frušku goru, odražavaju na način da su nam blokirani javni putevi koji su vekovima korišćeni, da su nam blokirane zvanične planinarske staze koje su i u Registru Planinarskog saveza Vojvodine, da su ograđivanjem velikog područja u Nacionalnom parku i rubnim delovima, presečeni brojni ekološki koridori za živi svet koji čini bogatstvo biodiverziteta Fruške gore, da su nam nedostupni pašnjaci i livade koje su u državnom vlasništvu i to sve sveg zbog uzurpacija od strane finansijski i politički moćnih fizičkih lica.

Za nas je Fruška gora zaista SVETA, i izuzetno smo pogođeni činjenicom da ste odlučili da šumu na Kestenu koja Vam je vraćena restitucijom prodate tj. razmenite za neke njive u Bajši. U neverici i razočarenju se pitamo kako to da je ova šuma izgubila na svojoj svetosti i duhovnosti za Manastir Rakovac, a naročito jer je poklonjena Manastiru od strane blagočestivih i dobročestivih ljudi u prošlim vekovima. Pitamo se sa dubokim razočarenjem kako je Eparhija sremska mogla da donese odluku o prodaji šume na Kestenu i time trajno naruši sveto jedinstvo kulturne i prirodne baštine ovog dela Nacionalnog parka.

Pitamo se zašto za Vas Vladiko ona više nije sveta i ujedno Vas molimo da je ne prodajete. Molimo Vas da Vi ne činite delo prodaje, a ni poznati Vam kupci delo kupovine. Ova prodaja je greh i pred Bogom i prirodom, i pred narodom i državom koja Vam je vratila manastirsku šumu. Znamo da Vas zakon ne sprečava u tome, ali postoje i hrišćanski i građanski moral i etika, koji su vazda bili iznad pravnih zakona.
Molimo Vas još jednom da nas u skladu sa Vašim mogućnostima i dobrom voljom, primite na razgovor u što kraćem vremenskom roku, a u najvećem interesu našeg zajedničkog neprocenjivog prirodnog blaga, naše jedine i SVETE Fruške gore.

Svete kako na verski, tako i na osnovni etički i moralni ljudski način.“ – piše u dopisu koji je potpisala Dragana Arsić, predsednica udruženja za odbranu šuma Fruške gore.

Arsić je za medije navela da, ako izostane odgovor iz SPC kao „poslednje instance“, budući da su nadležni državni organi odbacili mogućnost da kupe pomenutu šumu, postoji ideja da se pokrene kampanja kako bi se sakupila sredstva u iznosu od pomenutih 600.000 evra kako bi građani otkupili šumu i zatim je poklonili Nacionalnom parku Fruška gora.

OVDE MOŽETE SLUŠATI SMART RADIO

(Priredio: M. Milivojević)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here