Eksplodirala prodaja vikendica na Fruškoj gori

0
4854

Tržište nekretnina je u poslednjih nekoliko decenija lane “eksplodiralo” kada je u pitanju broj prodaja vikendica. Ukupno su prodate 1.443 kuće za odmor, što je gotovo duplo više u odnosu na 2021. godinu, kada su prometovane 884. Omiljena destinacija vikendaša, po podacima Republičkog geodetskog zavoda, koji vodi registar o prometu nepokretnosti, bila je Fruška Gora.

Inđija

Prve četiri opštine po broju prodatih vikendica se nalaze na padinama ove planine. Rekorder je Inđija, u kojoj je 2021. nove vlasnike dobilo 79 vikendica, dok je lane prodato njih čak 176! Ovoj opštini pripadaju naselja Krčedin, Slankamen i Maradik, koja su među omiljenim vikend destinacijama i Beograđana i Novosađana. Najjeftinja kuća za odmor plaćena je 1.500, a najskuplja čak 200.000 evra. To je pet puta veća cena od najskuplje iz 2021. godine.

Slankamen se razlikuje od ostalih sela, jer je na samom Dunavu, na obali ima nekoliko restorana, kao i banja, tako da je za mnoge stvar prestiža da se ovde bar i privremeno nastane. Cene su u tom delu uz reku najviše, a teško je i naći kuću koja je na prodaju. Nije neobično što je velika potražnja za kućama za odmor na ovom potezu, jer se ovo selo nalazi između dva velika grada, Beograda i Novog Sada, a u blizini je auto-puta. Zato je, uz Banovce, Čortanovce, Belegiš i Bešku, među najtraženijim skrovištima za vikendaše”, objašnjava Sreto Krčmar, vlasnik agencije “Geoberza”.

Beočin

Ljudi su tokom poslednjih par godina shvatili da im treba odstupnica gde se mogu skloniti i zato su mnogi počeli da razmišljaju o investiranju u vikendice. U Beočinu je pre dve godine prodato njih 27, a lane čak 68. U ovoj opštini se mogu pazariti povoljnije nekretnine, a koštaju u rasponu od 2.200 do 65.000 evra. Najtraženija mesta su Banoštor, Čerević, Rakovac i Susek, odnosno vikend naselja u ovim mestima, poput Koruške.

Novi Sad

Na teritoriji Novog Sada prodato je 77 vikendica, što je duplo više nego 2021, kada je nove vlasnike dobilo njih 36. Ovom vojvođanskom gradu pripadaju i naselja sa druge obale Dunava, koje se nalaze na padinama Fruške Gore, a pre svega Sremska Kamenica i deo ka Iriškom vencu.

Predsednik Udruženja vlasnika vikendica i salaša, Romeo Karanović, kaže da su vanredno stanje i epidemija dosta uticali na kupovinu kuća za odmor, ali smatra da je to vrlo prolazan trend i da će se tržište već za nekoliko godina vratiti na period pre epidemije.

Današnji tempo života je vrlo brz i svi su okupirani prevashodno ekonomskim pitanjima u okviru svoje porodice, tako da će mnogi videti da vikendica traži domaćina odnosno nekog ko je vredan i ima vremena da vikendici posveti svaki, ali bas svaki vikend. Dakle, ulaganje u vikendicu nije biznis”, tvrdi Karanović.

Sremski Karlovci

Rast u sektoru nekretina zabeležen je i u Sremskim Karlovcima, koji svojim položajem, kulturom, ali i tradicijom proizvodnje vina privlače brojne turiste, koji požele da u ovom mestu imaju i svoj kutak. U 2021. je u ovom mestu i okolini prodato 36 kuća za odmor, a prošle godine 58. Cene su duplirane. Raspon je u godini pre krize bio od 1.500 do 30.000 evra, a prošle godine od 3.000 do 70.000 evra.

Romeo Karanović objašnjava da su cene porasle, jer je potražnja veća, a i kupci su prošle i ove godine bili oni sa većim prihodima. Ubeđen je da oni neće dugo biti vlasnici vikendice. Prognozira da će, čim se situacija, nakon rata u Ukrajini, normalizuje oni krenuti da putuju, a da će vikendice zarasti u korov, pa i da će im cena pasti.

Fruška gora je oduvek bila interesantna zbog blizine Beograda i Novog Sada. Banstol, koji se nalazi između Sremskih Karlovaca i Inđije je posebno privlačan, jer se lako stiže do vikendice. Ove godine su bile hit i u pogledu kupovine i iznajmljivanja. Nekima je to bio dobar posao, ali baš ima mnogo nezadovoljnih vlasnika vikendica koji su, kao dobro naplatili iznajmljivanje za vikend, ali mnogima su preseli, jer su proslave rođendana, devojačkih večeri, žurke bilo kojim povodom, ostavljali vikendice u sramotnom stanju. Teško je kontrolisati i stan na dan, ali je gotovo nemoguće”, objašnjava predsednik Udruženja.

Što se tiče tržišta, kaže da i dalje savetuje svakom ko želi vikendicu, da je kupuje od naslednika.

Onaj koji je ostavio svoj znoj, suze, krv, najbolje godine, i ko zna šta još ima nerealnu procenu svoje vikendice. Naslednik će je dati za tepsiju ribe, za novi motor, auto…”, priča Karanović.

OVDE MOŽETE SLUŠATI SMART RADIO

(luftika.rs)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here