Evo kako da zaštitite vaš dom tokom zime i zimskog odmora

0
612

Vreme odmora, vikenda i praznika provalnici najradije koriste za svoje ilegalne aktivnosti, jer su vlasnici ciljanih objekata često odsutni. Pored toga, tokom posebnu pažnju bi trebalo obratiti na povećan rizik od požara tokom ovog perioda, pre svega u domaćinstvima koja se greju na drva.

Dok je zima tek počela da pokazuje svoje pravo lice, delimo sa vama savete i probleme sa kojima su se susretali ljudi širom sveta. Na ovaj način ćemo već danas naučiti kako da se dodatno zaštitimo tokom zime. Kako biste izbegli scenario u kojem vam se zimski praznici i odmor pretvaraju u pravu noćnu moru, predlažemo da ispratite naše savete za sigurnost doma tokom zime.

Protivpožarna zaštita

Vatra je jedan od čovekovih iskonskih strahova i to ne bez razloga. Naime, nelokalizovan požar u veoma kratkom roku može progutati teško stečenu imovinu ili ugroziti ljudske živote. Baš zbog toga je protivpožarna zaštita jedan od važnih segmenata tehničke zaštite objekta.

Zaštita od požara tokom zime mora biti na posebnom nivou, budući da su i rizici od nastanka požara veći zbog grejanja. Isto tako, tokom zimski praznika lampice duž zidova i oko jelke, sveće na stolovima i u ikebanama, animirani ukrasi koji se napajaju iz istog izvora, produžni kabl koji nam služi već nekoliko godina zaredom… Naš dom koji izgleda kao da je izašao iz zimske bajke, polako bi mogao postati idealna sredina za nastanak požara!

Pre zasluženog odmora, pobrinite se da zaštitite svoj dom. Primera radi, ako ste se odlučite za prirodno drvce, obavezno ga redovno zalivajte. Sem što će vam drvce tako duže potrajati i posle ćete ga moći zasaditi na odabranom mestu, imajte na umu da je suvo drvo lako zapaljivo – posebno ako se nalazi blizu otvorenog izvora plamena, poput kamina! Ako odluka  ipak padne na veštačku jelku, vodite računa da ne bude izrađena od lako zapaljivih materijala. Kad smo kod drvceta, pažnju obratite i na lampice. Nema savršene jelke bez dekorativnih lampica! Obratite pažnju na stanje lampica i svih ukrasa koji se napajaju na struju ili baterije. Gole žice na ukrasnoj rasveti predstavljaju ogromnu opasnost! Idealno vreme za proveru stanja ukrasa je dok ih skidate s jelke, nakon praznika. Dotrajale ukrase odmah odvojite, kako ne biste došli u iskušenje da ih ponovo iskoristite naredne godine.

Ukoliko ste ljubitelj mirisnih sveća, uvek ih posle upotrebe ugasite. Sveće uvek palite na odgovarajućoj udaljenosti (minimum pola metra) od drvceta i drugih zapaljivih ukrasa ili predmeta. Pre ukrašavanja doma i posle praznika, proverite stanje detektora dima i kompletnog protivpožarnog sistema, kako biste bili sigurni da ćete biti alarmirani na prve znake dima ili vatre.

Zaštita ukućana

Sigurnost dece i kućnih ljubimaca su nam uvek na pameti, jer su to bića koja su potpuno prepuštena našoj brizi i odgovornosti. Ako svoju jelku ukrašavate lako lomljivim ukrasima (od stakla ili keramike), obratite pažnju da uvek budu van domašaja dece. Opcija je i da birate plastične ukrase, bar dok deca malo ne odrastu. Ako ove godine planirate da usvojite ljubimca, imajte na umu da ćete jelku ubuduće morati dobro da fiksirate. Takođe je važno znati da su pojedine ukrasne biljke, poput božićne zvezde, imele i božikovine, otrovne i opasne za decu i životinje.

Zaštita doma

Ako je zimovanje u planu, agendu puta nikada nemojte objavljivati na društvenim mrežama. Vaše odsustvo neko može iskoristiti za provalu u vaš dom. Ukoliko niste, već danas uložite u savremeni sistem tehničke zaštite, kako biste naredne praznike dočekali potpuno spremni. Usluga monitoringa je takođe opcija i podrazumeva da tim profesionalaca 24/7 vodi računa o bezbednosti štićenog prostora. U slučaju nastanka sumnjive aktivnosti, ekipa izlazi na teren i vrši proveru uživo.

Iako nas od narednih zimskih praznika deli praktično cela godina, nikada nije prerano da bezbednost doma postane vaš prioritet. Ukoliko posedujete i poslovni prostor, vaša briga se ne deli nego umnožava. Za brigu o bezbednosti prostora izaberite kompaniju koja će vam ponuditi najbolje rešenje, uzimajući u obzir vaše želje, potrebe, ali i raspoloživi budžet. Savremeni sistemi tehničke zaštite omogućavaju i daljinsko upravljanje, što znači da sistemom možete upravljati s bilo koje lokacije, preko laptopa, tableta ili telefona.

Kompanija MS Security System nudi opremu i kompletne sisteme tehničke bezbednosti renomiranih proizvođača i po pristupačnim cenama, te vrši distribuciju sistema za detekciju i zaštitu od provale, sistema za video nadzor, požara, sistema kontrole pristupa i evidencije radnog vremena, sigurnosnih sistema za hotele, zvučne i svetlosne signalizacije, perimetrijske zaštite i “smart home” sistema. Uz odabir odgovarajućeg sistema, već danas možete biti sigurni da ćete naredne praznike dočekati potpuno bezbedni.

OVDE MOŽETE SLUŠATI SMART RADIO

(Srbijanka Stanković)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here