Festival narodne tradicije i gastronomije u Pećincima

0
381

Festival narodne tradicije i gastronomije održaće se u nedelju 30. jula na šetalištu u Pećincima od 17 do 23 sata kao centralna aktivnost devetog po redu Pećinačkog kulturnog leta u organizaciji Kulturnog centra Pećinci pod pokroviteljstvom pećinačke lokalne samouprave.

MEĐUSEOSKO TAKMIČENjE U KUVANjU SREMAČKOG KOTLIĆA

Program započinje u 17 časova Međuseoskim takmičenjem u kuvanju sremačkog kotlića koje se organizuje u saradnji sa Mesnom zajednicom Pećinci i Lovačkom društvom „Pećinci“. Sremačke kotliće pripremaće 15 ekipa, iz svakog naselja opštine po jedna, koje će za pripremu i kuvanje imati 3 sata nakon čega će stručni žiri odabrati najukusnije i proglasiti pobednike. Pored majica, osveženja i 2 kilograma mesa za svaku od prijavljenih ekipa, za pobednike su obezbeđene vredne nagrade: prvo mesto – zlatni pehar i televizor, drugo mesto – srebrni pehar i bicikl i treće mesto – bronzani pehar i roštilj. Prijavljivanje ekipa se vrši putem broja telefona: 060/40-55-101 do 25. jula.

GASTRONOMSKA MANIFESTACIJA „KOLAČI NAŠIH BAKA“

Uporedo sa kotlićijadom, na šetalištu u Pećincima održavaće se Gastronomska manifestacija „Kolači naših baka“ u organizaciji Udruženja žena „Sremica“ iz Pećinaca koja će okupiti oko 20 udruženja žena iz raznih krajeva Srbije. Posetioci će biti u prilici da obiđu izložbene štandove i upoznaju se sa narodnom tradicijom naše zemlje s posebnim akcentom na Srem.

PREZENTACIJA RADA UDRUŽENjA ŽENA SA TERITORIJE OPŠTINE PEĆINCI

Kao propratni program ovogodišnjeg Pećinačkog kulturnog leta, sva udruženja žena sa teritorije opštine Pećinci imaće priliku da se predstave u takozvanoj sremačkoj sobi gde će se posetioci upoznati sa heklanjem, vezom, pustovanjem vune i šivenjem sremačke narodne nošnje, a pored toga članice udruženja žena će praviti kolače kao što štrudla sa makom, gibanica i kolači na kukuruzovini koje će kasnije najmlađi moći da probaju.

DEFILE FOLKLORNIH DRUŠTAVA I SMOTRA NARODNIH IGARA I PESAMA

Od 18.30 časova ulicom Slobodana Bajića prodefilovaće članovi svih kulturno-umetničkih društava sa teritorije opštine Pećinci koji će se potom predstaviti na velikoj sceni na otvorenom u okviru Smotre narodnih igara i pesama čiji početak je planiran za 19 časova kada će ovogodišnje Pećinačko kulturno leto svečano biti otvoreno prikazivanjem petominutnog promo filma na velikom LED ekranu povodom jubileja – 45 godina postojanja Kulturnog centra Pećinci. Smotra će biti prilika da se kroz igru i pesmu predstavi narodna tradicija Srema, ali i drugih krajeva naše zemlje.

KAFANSKO VEČE SA RADETOM KOSMAJCEM I VATROMET POVODOM ZAVRŠNICE

Kao kruna ovogodišnje centralne aktivnosti Pećinačkog kulturnog leta zakazan je nastup Radeta Kosmajca, inače vrhunskog interpretatora narodnih pesama, a sam kraj programa u Pećincima biće označen vatrometom u kojem će publika moći da uživa oko 23 sata.

Za najmlađe je obezbeđena besplatna podela pljeskavica, dok će stariji biti u prilici da besplatno uživaju u sremačkom gulašu, a najmlađi ljubitelji makovnjače, gibanice i kolača na kukuruzovini će moći da probaju pomenute specijalitete posle 20 časova.

Pored mesnih zajednica u Pećincima, Šimanovcima i Kupinovu, podršku pri realizaciji Pećinačkog kulturnog leta pružili su Turistička organizacija opštine Pećinci, Narodna biblioteka u Pećincima, obrazovne ustanove u Pećincima, Lovačko društvo „Pećinci“, udruženja žena i kulturno-umetnička društva sa teritorije opštine Pećinci.

PROGRAM U PEĆINCIMA:

17.00 – 20.00 MEĐUSEOSKO TAKMIČENjE U KUVANjU SREMAČKOG KOTLIĆA

17.00 – 20.00 PREZENTACIJA RADA SVIH UDRUŽENjA ŽENA OPŠTINE PEĆINCI

17.00 – 20.00 GASTRONOMSKA MANIFESTACIJA „KOLAČI NAŠIH BAKA“

18.30 DEFILE FOLKLORNIH DRUŠTAVA ULICOM SLOBODANA BAJIĆA

19.00 SVEČANO OTVARANjE 9. PEĆINAČKOG KULTURNOG LETA

19.15 – 21.00 SMOTRA NARODNIH IGARA I PESAMA

20.00 URUČENjE NAGRADA UČESNICIMA „KOLAČI NAŠIH BAKA“

20.30 PROGLAŠENjE POBEDNIKA KOTLIĆIJADE

21.00 KAFANSKO VEČE SA RADETOM KOSMAJCEM

22.45 VATROMET NA ŠETALIŠTU U PEĆINCIMA POVODOM ZAVRŠNICE

OVDE MOŽETE SLUŠATI SMART RADIO

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here