Film i roman o Savi Šumanoviću predstavljeni na festivalu u Budvi

0
572

Dva programa posvećena velikom srpskom slikaru iz Šida Savi Šumanoviću (1896-1942) upriličena su tokom proteklog vikenda na trgu između crkava u Starom gradu u Budvi, u okviru sedmog festivala „Ćirilicom”.

Najpre je prikazan art-dokumentarni film o Šumanoviću „Svetlost i senke – i umetnike ubijaju, zar ne?”, u režiji Dragoljuba Elčića i produkciji Kulturnog centra Vojvodine „Miloš Crnjanski”, produkcijske kuće „Ramonda” iz Beograda i Fondacije „Fashion Company”. To je prvi film o Šumanoviću od 1958. godine kada je znameniti reditelj Aleksandar Petrović snimio „Puteve”.

Film „Svetlost i senke” sniman je u Vinkovcima, Šidu, Beogradu, Parizu, uz prikaz Šumanovićevih slika i autentičnih, originalnih dokumenata. Nakon projekcije usledio je razgovor o filmu, koji je upotpunjen predstavljanjem knjige „Jelen noći” Dragana Jovanovića Danilova, a o kojoj su, pored autora, govorili i izvršni producent filma Goran Ikonić i književnik i književni kritičar, ujedno i direktor Kulturnog centra Vojvodine „Miloš Crnjanski” Nenad Šaponja.

Ikonić je u svom izlaganju naglasio da je novim filmom o Šumanoviću ispravljena istorijska nepravda jer se, kako je ocenio, radi o svetskom slikaru i božjem čoveku koji je za kratko vreme ostavio velika svetska dela:

Mi smo to pokušali da ovim filmom dočaramo i nadamo se da ste shvatili poentu priče koju smo ispričali. Mnogo smo toga uradili, obišli smo Vinkovce, Zagreb, Pariz, snimali po Beogradu i Šidu. Obilje materijala smo prikupili tokom rada. Imamo ideju da nastavimo i uradimo dugometražni dokumentarni film koji će takođe imati igranu strukturu i koji će zaokružiti životno delo Save Šumanovića i sve što je on radio”.

Književnik i književni kritičar Nenad Šaponja, čijom zaslugom je program o Šumanoviću upriličen u okviru ovogodišnjeg festivala „Ćirilicom”, govoreći o filmu napomenuo je da je ostvarenje do sada zavredilo oko 50 nagrada širom sveta. U osvrtu na knjigu „Jelen noći”, Šaponja je istakao da je reč o delu rasnog romanopisca Dragana Jovanovića Danilova, koji je na način saobrazan duhu 21. veka ispričao priču o Savi koji se pojavljuje u pronađenom rukopisu, to jest dnevniku.

Sava Šumanović smatra se jednim od najznačajnijih srpskih slikara 20. veka, sa opusom od 800 slika i 400 crteža i skica. Rođen je u Vinkovcima, odrastao u Šidu, a školovao se u Zagrebu. Od 1920. do 1928. stvarao je u Parizu, gde je bio učenik Anrea Lota, istaknutog likovnog pedagoga pravca analitičkog kubizma, a u Francusku se nakratko vratio početkom 1930-ih. Hrvati su ga ubili u pogromu srpskog naroda u Sremu 1942. godine, tokom postojanja NDH.

Uvršten je u 100 najznamenitijih Srba, a najveći broj njegovih dela čuva se u Galeriji slika „Sava Šumanović” u Šidu.

OVDE MOŽETE SLUŠATI SMART RADIO

(Marija Jakovljević)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here