FOTOGRAFIJE – SVEDOCI PROŠLOSTI: Mitrovica koje više nema

4
3742

Detalji i prizori mnogih mitrovačkih mesta, ulica i kuća, kao i savskih obala, sačuvani su zahvaljujući entuzijazmu našeg sugrađanina Miroslava Liščevića, koji mnoge fotografije iz prošlosti našeg grada ovekovečava na svojoj Fejsbuk stranici.

Iskoristili smo tu činjenicu da sa njim obavimo kratak razgovor na ovu temu, upravo dopisujući se preko Fejsbuka.

lisacMiroslave, zašto nam se prošlost često čini boljom, a osećaj nostalgije ono što joj pomaže da pretegne u odmeravanju sa sadašnjošću. Da li je Mitrovica i zaista nekad bila bolja?

Postoji ona čuvena izreka: stara dobra vremena. Prošlost često idealizujemo jer smo tada bili mladi, puni ideala i nade i imali lakoću življenja. Loše stvari se vremenom zaborave, a one lepe postaju još lepše. Sa nostalgijom se sećamo prošlosti, pa nam se sadašnjost često čini ružna i mnogo teža.

Da li je naš grad nekada bio mnogo bolji i lepši?

Bila je mirniji, tiši i kako mi često volimo da kažemo imao je dušu. Krasile su ga mnoge lepe stare zgrade, parkovi i prepoznatljiv centar.

Trka za profitom, modernizacija ali i nebriga za našim identitetom i očuvanjem stila i tradicije učinila je da sada grad izgleda pomalo rogobatno, neke zgrade, objekti, putevi i trgovi su mogli lepše i prikladnije da se urade, a i nismo morali toliko starina uništiti.

Polako gubimo izgled mirne i lepe vojvođanske varošice.

Zahvaljujući tvom radu, vidi se da istoriju ne čuvaju samo arhive, udžbenici i vojne mape. Kako si došao na ideju da promovišeš staru Mitrovicu na Fejsbuku?

Moderna tehnologija je savršena za promocije i pokazivanje nekih stvari i događaja. To mi je dalo ideju da na Fejsbuku postavljam fotografije stare Mitrovice, stariji da se prisete lepih slika i trenutaka iz našeg grada, a mlađi da ga još više zavole.

Od kad traje ta ljubav prema fotografijama stare Mitrovice, koliko ih imaš i kako si ih nabavljao?

Ljubav prema fotografijama stare Mitrovice je krenula sakupljanjem razglednica našeg grada još početkom 90-ih kada sam na sajmovima antikviteta ugledao prelepe stare slike našeg grada.

Sada imam oko pet stotina razglednica iz 19. i 20. veka i par hiljada fotografija. Voleo bih da mi se jave ljudi koji imaju stare slike Mitrovice da ih objavim jer zaista je šteta da one ne ugledaju svetlo dana.

Mi smo za naše čitaoce ovom prilikom izabrali 30 fotografija, a svima koji žele da uživaju u ovom svojevrsnom svedočanstvu o prohujalim vremenima preporučujemo Fejsbuk stranicu Miroslava Liščevića. Upravo zahvaljujući ovim fotografijama možemo da zamislimo kako je nekad izgledao život u gradu u kojem mi sada živimo.

 

(Milan Milivojević)

4 COMMENTS

  1. …-Buducnost pripada onima, koji se najduze i najdalje secaju proslosti. Neko progleda kada se rodi, a ‘neki’ kada dodju u Srem. Dosli divlji i ‘oterali’ pitome/domace..uskoro ce nam decu ‘uciti’ da su nas Srem i zemlju od fasizma oslobodili ‘domaci’ izdajnici, a ne partizani/Sremci/Srbi…

  2. …ili, -Zivot je lep, SREM je LEK..
    „Dodju tako zla vremena, kada pamet zacuti, budala progovori, a fukara se obogati…“ I. Andric

  3. Ja Vam se najiskrenije zahvaljujem na ovim slikama…jer sam suvise mlad da bih i pojmio da je Mitrovica ovako izgledala a kamoli znao…Veoma sam sretan sto sam sada spoznao nekadasnju Mitrovicu…Hvala puno.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here