Gde provesti odmor u Srbiji

0
1951

Letnji odmor sve je bliže i bliže, a granice mnogih zemalja još uvek su zatvorene. Mnogi ljubitelji putovanja zbog toga ne mogu a da ne brinu da li će i ove godine biti uskraćeni pravog letnjeg odmora. Dobru alternativu putovanju u daleke zemlje, uz sve rizike i nedigurnosti vezane za pandemiju, predstavlja odmor u Srbiji. Sada je pravi trenutak da se upustimo u istraživanje sopstvene zemlje i otkrijemo neka od mnogobrojnih blaga skrivenih u njoj. Izdvojili smo nekoliko divnih destinacija koja u poslednje vreme privlače sve veći broj turista.

Divčibare

Divčibare su planina božanstvene prirode, na kojoj zimi možete uživati u skijanju, a leti u dugim šetnjama pešačkim stazama i pogledu sa prelepih vidikovaca. Krase ih bogata flora i fauna, kao i vazduh blagotvornog dejstva zbog koga su Divčibare proglašene vazdušnom banjom. Najbolji način da upoznate sve skrivene dragulje prirode Divčibara jeste da pratite duge pešačke staze. Ima ih pet i vode ka najinteresantnijim vrhovima sa kojih se pruža nezaboravan pogled na valjevski kraj. Visoravan je takođe prošarana biciklističkim stazama, koje svim ljubiteljima ovog sporta pružaju uzbudljivu vožnju kroz čarobnu prirodu.

U poslednje vreme Divčibare pretenduje da postane i vrlo ozbiljna zimska destinacija. Obilne snežne padavine zbog odgovarajuće klime gotovo da su zagarantovane, što čini ovu planinu sjajnom destinacijom za sve one kojima beli pokravač nedostaje. Ponuda ovog turističkog mesta znatno je obogaćena otvaranjem Divčibare ski resorta. Iako ova destinacija još uvek nema status velikog zimovališta poput Kopaonika ili Zlatibora, njene ski staze pogotovo pogoduju deci. Tome su doprineli i veliki broj ski-školica i posebnih staza prilagođenih najmlađima, na kojim mogu da steknu sigurnost van gužve i vreve.

Smeštaj Divčibare veoma je bogat, pa ga je tokom cele godine dosta lako naći. Na Divčibarama se nalazi nekoliko hotela duge tradicije, ali i izuzetno veliki izbor privatnih apartmana. Sem njih, turisti koji se upute k ovoj visoravni mogu se odlučiti i za neku od brojnih vikendica, brvnara ili etno sela.   

Tara

Ukoliko u Srbiji postoji mesto koja je u rangu sa najpoznatijim turističkim destinacijama Evrope, to je bez sumnje planina Tara. Ukrašena je prostranim nacionalnim parkom bogatim endemskim vrstama, kristalno bistrim vodama Drine i jezera, kao i zagonetnim kulturnim spomenicima koji potiču još iz davnog srednjeg veka.

Sve atraktivne i fascinantne sadržaje Tare teško je i nabrojati. Prelepi vidikovci, planinska jezera, netaknuta priroda nacionalnog parka samo su neki od razloga zašto je Tara savršeno mesto za odmor. Na njenim padinama nalazi se vidikovac Banjska stena, s kog se pruža pogled na tirkizno jezero Perućac i šumovita brda koja ga okružuju. Fotografije nastale na ovom mestu svakako opravdavaju titulu najposećenijeg vidikovca u Srbiji.

Planinske oči Tare jesu njena jezera neobično čiste vode. Jedno od njih koje zaista vredi doživeti je Zaovinsko jezero, divno mesto za kupanje i pecanje tokom vrelih letnjih meseci. Na prostoru oko jezera botaničar Josif Pančić prvi put je ugledao čuvenu Pančićevu omoriku, svojevrsni živi fosil i današnji simbol Tare.

Smeštaj Tara rasprostranjen je širom planine. U zavisnosti od toga koje od njenih atrakcija vas najviše interesuju, možete odabrati i smeštaj u simpatičnoj Bajinoj Bašti ili na Mokroj gori. Na Tari možete pronaći različite vrste smeštajnih jedinica, od tradicionalnih hotela, poput Omorike, Belog bora i Turista, do nekog od mnogobrojnih privatnih apartmana.

Perućac

Perućačko jezero je jedno od najvećih, ali i najlepših veštakih jezera u Srbiji. Nastalo je pregrađivanjem reke Drine za potrebe hidroelektrane, a danas je jedna od najpopularnijih turističkih atrakcija zapadne Srbije. Jezero se nalazi u prirodnom zavoju kanjona reke Drine između Bajine Bašte i Višegrada, i obavija planinu Taru na kojoj se nalazi istoimeni nacionalni park. Danas se na Perućcu sve više razvijaju turistički potencijali, što ga čini jednom od zanimljivijih letnjih destinacija u ovom kraju Srbije, ali i šire. Smeštaj Perućac takođe sve više raste, u skladu sa tim. Bistre obale jezera okružene su ljupkim kućicama i splavovima, koja omogućavaju pravi, osvežavajući letnji odmor na samoj vodi. Za ljubitelje nešto tradicionalnijeg odmora, u blizini se nalaze i klasični apartmani.  

Idealno vreme za posetu jezeru Perućac je jul i avgust, jer je tada voda pijatna i pogodna za kupanje. U ovom periodu na Perućcu se postavlja i pontonska plaža sa bazenima namenjenim deci. Bovama je ograđen prostor za kupanje, stalno su spasioci su stalno prisutni na obali, a spasilački čamac krstari vodom. Tu su i tuševi, tobogani, skakaonice, mogućnost iznajmljivanja pedalina i čamaca, kao i predivan restoran na samoj obali. Veliko uživanje pruža vožnja brodom po jezeru ili tura krstarenja Drinom koja ovde počinje svoj dugi put.

Nadamo se da smo ovim tekstom uspeli da vam dočaramo makar jedan delić bajkovitih predela Srbije i božanstvene prirode koju nam je podarila. Divnih, zanimljivih destinacija sve je više, pa smo sigurni da se nećete pokajati ukoliko odlučite da tokom leta ostanete u Srbiji.

(Jelisaveta Simić)

OVDE MOŽETE SLUŠATI SMART RADIO

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here