GRANICA SA HRVATSKOM: „Migranti pljačkaju napuštene kuće“

0
5634
foto: Đ. Barović, N. Rakić

– Poslednjih pet dana spokoj je vraćen u našu opštinu i duž 40 kilometara granice od Principovca do Jamene. Vratili smo se redovnom životu – kaže Zoran Semenović, zamenik predsednika opštine Šid.

Prema njegovim rečima, do petka, kada je u ovo mesto poslat kontigent specijalnih jedinica MUP Srbije, situacija je bila krajnje alarmantna, a upadi u kuće i garaže, obijanje automobila i krađe bili su svakodnevna pojava.

Najteže je bilo roditeljima sa malom decom, a i sam ih imam četvoro. Ovo je mala, pitoma sredina u kojoj nikada nismo decu pratili u školu i vraćali ih, ali smo poslednjih meseci na to bili primorani. Lokalna policija je radila koliko je mogla, ali jednostavno nije svemoguća. Zato nam je ova pomoć više nego dobrodošla. Pre samo dva meseca u centru Šida su napali ženu sa dvoje dece, a pljačke po radnjama i buticima bile su svakodnevne – kaže Semenović i dodaje da su migranti presretali decu, otimali tašne i novac.

On priča da su problemi nastali prošle godine, a da najveći haos prave oko 300 neregistrovanih migranata koji žive u napuštenim kućama u okolini Šida. Dodatni problem prave Hrvati koji sve migrante puste na svoju teritoriju, a onda im oduzmu sve, laptopove, tablete, mobilne telefone, čak i obuću, a onda ih vrate u Srbiju. Semenović kaže da je svojim očima video i one koji su u Hrvatskoj pretučeni.

Prema evidenciji ove opštine, samo kroz Šid je od početka migrantske krize 2015. godine prošlo oko 960.000 migranata, ali tada nije zabeležen nijedan incident.

Ali tada su prolazile izbeglice iz Sirije. Sada dolaze uglavnom iz Maroka, Alžira i Tunisa, dok ih je najmanje iz Avganistana i Irana – kaže Semenović.

Najkritičnije je bilo u Batrovcima gde je samo u poslednjih nekoliko meseci zabeleženo najmanje 30 upada u kuće, kao i nekoliko stotina krađa.

Više niko u Batrovcima ne suši veš. Jednostavno ne prođe dan, a da ga ne ukradu. Na sreću od kada je došla policija to se proredilo – kaže Branislav Savić, predsednik Mesne zajednice Batrovci, sela na samo dva kilometra od granice sa Hrvatskom.

I njegova porodica je sredinom prošle godine doživela da im kuću opljačka grupa migranata, dok su oni spavali.

Bilo nas je osmoro u kući, uključujući dvoje dece. U prizemlju su iz dnevne sobe ukrali laptop, telefone, novac, čak i neke ključeve, sve su opustošili. Probudili smo se sat vremena kasnije i pozvali policiju. Imali smo sreće da su pronašli jednog od lopova i taj migrant je već osuđen – priča Savić.

Meštani Batrovca su i prošlog meseca imali grdnih problema s upadima migranata.

Vlado Stojaković (70) radni vek je proveo u Sloveniji, a u Batrovce se vratio sa suprugom kao penzioner. Prošle nedelje oko tri sata ujutru začuo je stravičan lavež seoskih pasa, a kasnije ustanovio da su mu migranti obili drugu kuću, i pokušali da obiju audi.

Iz te kuće su odneli sve što su mogli: posteljinu, sve vrednosti, čak i medalje koje je moja ćerka Zorica osvajala baveći se skijanjem i košarkom. Samo na kolima šteta je oko 250 evra – priča Stojaković.

Nikola Jakšić (19) kaže da situacija u selu, pogotovo noću, uopšte nije bila prijatna.

Migranti su slobodno prolazili ulicama, drali se, pevali, a tek ujutru bismo shvatili koliko ih je bilo i to po priči komšije čija je kuća obijena ili po đubretu – kaže Jakšić.

Bojan Vučković (40) kaže da je u Batrovcima 160 kuća, ali samo oko 200 meštana. Od ovog broja najmanje je tridesetak dijasporskih kuća. Ljudi su uglavnom u Austriji i Nemačkoj. On nas je odveo do kuće Božidara Maleševića, koji s porodicom živi kod Beča. Njemu su obili letnju terasu, gde su komšije zatekle jednog od migranata kako spava.

Odmah smo pozvali policiju i taj čovek je u pritvoru. Međutim najozbiljniji problem je što nedaleko od zvaničnog graničnog prelaza postoji drugi koji hrvatska pogranična policija apsolutno ne obezbeđuje, već taj im migrantski put im služi kako bi u Srbiju vratili sve koji ilegalno pređu na njihovu teritoriju – kaže Vučković.

U to smo se i sami uverili tako što smo automobilom stigli na samu državnu među, a onda 50-ak metara stazom došli do kuće hrvatske policije koja je bila prazna. Istovremeno, na toj stazi bile su desetine bačenih telefonskih kartica, gomile đubreta, kao i desetak ugašenih logorskih vatri.

Komesarijat za izbeglice i migracije u Vladi Srbije ističe da prati na dnevnom nivou vesti iz Grčke i Turske i da u zavisnosti od situacije spreman da reaguje u saradnji sa svim institucijama, partnerima i međunarodnim organizacijama i drugim zemljama na migrantskoj ruti.

SLIČNE TEME:

(Vesti)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here