Sremskomitrovački portal

GRGUREVCI: Obeležena godišnjica stradanja u Drugom svetskom ratu

Kod spomenika na Orašju obeležena je godišnjica stradanja meštana Grgurevaca i paljenja sela u Drugom svetskom ratu u kojem su 6. juna 1942. godine, nemački vojnici i hrvatske ustaše, ubile gotovo 300 meštana ovog sela.

Pomen žrtvama i polaganje venaca na spomen obeležje organizovali su Mesni odbor SUBNOR-a Grgurevci, MZ „Grgurevci” i Gradski odbor SUBNOR-a Sremska Mitrovica, a u ime mitrovačke lokalne samouprave venac je položio Zoran Miščević.

Nemci, ustaše i folksdojčeri tih dana u Grgurevcima uništili su 288 srpskih kuća, 38 ambara i 136 drugih zgrada, a ovaj stravičan zločin, na žalost, bio je samo uvertira za genocid nad Srbima Srema, koji je tokom avgusta i septembra iste godine počinila kaznena ekspedicija Viktora Tomića kada je stradalo 8.000 ljudi.

Događaju je prisustvovao i Branko Lođinović, devedesetšestogodišnji stanovnik Grgurevaca, tada petnaestogodišnjak, koji je jedini preživeo ovaj masakr, prisećajući se stravičnih mučenja i gnusnog ubijanja nedužnog stanovništva, a tog tragičnog dana izgubio je i svog oca, rođake, prijatelje.

Nastavljajući tradiciju očuvanja sećanja na stradale Grgurevčane, od prošle godine ponovo je otvorena spomen soba koja je otvorena za psoetioce.

OVDE MOŽETE SLUŠATI SMART RADIO

Exit mobile version