GRGUREVCI: Obeležena godišnjica stradanja u Drugom svetskom ratu

0
611

Kod spomenika na Orašju obeležena je godišnjica stradanja meštana Grgurevaca i paljenja sela u Drugom svetskom ratu u kojem su 6. juna 1942. godine, nemački vojnici i hrvatske ustaše, ubile gotovo 300 meštana ovog sela.

Pomen žrtvama i polaganje venaca na spomen obeležje organizovali su Mesni odbor SUBNOR-a Grgurevci, MZ „Grgurevci” i Gradski odbor SUBNOR-a Sremska Mitrovica, a u ime mitrovačke lokalne samouprave venac je položio Zoran Miščević.

Nemci, ustaše i folksdojčeri tih dana u Grgurevcima uništili su 288 srpskih kuća, 38 ambara i 136 drugih zgrada, a ovaj stravičan zločin, na žalost, bio je samo uvertira za genocid nad Srbima Srema, koji je tokom avgusta i septembra iste godine počinila kaznena ekspedicija Viktora Tomića kada je stradalo 8.000 ljudi.

Događaju je prisustvovao i Branko Lođinović, devedesetšestogodišnji stanovnik Grgurevaca, tada petnaestogodišnjak, koji je jedini preživeo ovaj masakr, prisećajući se stravičnih mučenja i gnusnog ubijanja nedužnog stanovništva, a tog tragičnog dana izgubio je i svog oca, rođake, prijatelje.

Nastavljajući tradiciju očuvanja sećanja na stradale Grgurevčane, od prošle godine ponovo je otvorena spomen soba koja je otvorena za psoetioce.

OVDE MOŽETE SLUŠATI SMART RADIO

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here