SINIŠA iz RADENKOVIĆA na svom festivalu OKUPIO NAJVEĆE ZVEZDE narodne muzike

1
1325

Siniša Đorđić nije muzički talentovan, ne peva, niti svira bilo koji instrument, pa ipak poslednje dve decenije njegov život vrti se isključivo oko muzike. Nekoliko godina, sada 45-godišnji Radenkovac, bio je estradni menadžer, potom je vodio više muzičkih emisija, da bi pokrenuo i festival “Majsko leto” na kojem se takmiče pevači.

U svet muzike ušao je sasvim slučajno, a kada se jednom uđe, teško je izaći priča kroz osmeh Siniša.

Išao sam u srednju bogoslovsku školu i po završetku nisam hteo da studiram, što moram priznati, moj otac nije sa oduševljenjem prihvatio, pa sam po “kazni” počeo da radim sa njim u brodogradilištu. Meni se to nikako nije svidelo, te sam taj posao brzo napustio i počeo da konobarišem. Postoji priča da se konobari i muzičari ne vole, jer muzičari uvek dobiju veći bakšiš, ali meni je uvek bilo posebno zadovoljstvo da se družim sa njima i često smo razmenjivavali brojeve telefona. Posle nekog vremena te kontakte sam počeo da koristim, a u smislu da spajam vlasnike ugostiteljskih objekata sa muzičarima, što je vremenom dovelo do toga i sam uđem u estradni svet – počinje Siniša.

Od 2002. godine i zvanično radi kao estradni menadžer, a njegova zaduženja su osim zakazivanja nastupa muzičara sa kojima je sarađivao i organizovanje njihovih promocija, gostovanja u emisijama – televizijskim i radijskim…

-Moje je bilo da sam u toku, da posedujem dobre informacije, kontakte i da imam dobre organizacione sposobnosti, a sve te preduslove sam ispunjavao i posao mi je u prvih par godina išao prilično dobro, a sarađivao sam mahom sa muzičarima iz Bosne i našim ljudima van granica eks Jugoslavije. Međutim posle nekog vremena počeli su problemi sa vlasnicima ugostiteljskih objekata, nisu poštovali dogovore, isplaćivali honorare i prosto nisam želeo da se time više bavim, ali sam u međuvremenu stekao brojne prijatelje i ostvario dobru komunikaciju sa mnogim ljudima iz sveta muzike, što mi je dalje pomoglo – nastavlja Radenkovac.

Кada je napustio posao estradnog menadžera prešao je medije, ali ne napušta svet muzike, već počinje da radi nekoliko muzičkih emisija na različitim televizijama, pa ja tako bio angažovan na televiziji AS, BN mjuzik, Кopernikusu.

Emisije su se mahom zasnivale na nastupu pevača uživo, poručivanju pesama, glasanju za najbolje izvođače, a iz svega toga proizašao je i festival „Majsko leto“. Prvi festival održan je 2012. godine, da bi naredne izostao, ali od 2014. se održava bez prekida.

Iz jedne muzičke emisije pokrenut je festival koji je iz godine u godinu menjao svoj oblik, a u smislu da je prvo predstavljao takmičenje bendova u pop muzici, da bi se sada nadmetali muzičari isključivo u folku. Menjao se i broj učesnika, pa je tako od prvobitnih 12, sada broj dostigao do 30-ak učesnika koliko se prijavilo za ovogodišnji festival. Inače, pored takmičarskog dela, festival ima i revijalni deo koji podrazumeva dodelu priznanja za doprinos oočuvanju tradicije, za životno delo i slično – priča Siniša.

Đorđić ističe da je veliki broj poznatih imena do sada uzelo učešće u festivalu, a da je žiri koji ocenjuje takmičare uvek sastavljen od vrsnih poznavaoca muzike, pa je tako sud o njima ove godine donosio Zoran Dašić Daša, osnivač gupe Legende koji je ujedno i predsednik žirija, zatim Novica Nikolić Patalo, Dragiša Golubović Golub, Danka Stevanović tekstopisac i aranžer i producent Zvonimir Jovanović Šuki. Festival je održan 10. maja u Beogradu.

OVDE MOŽETE SLUŠATI SMART RADIO

(D. Tufegdžić)

1 COMMENT

  1. Divan čovek i veliki prijatelj. Da njega nije bilo ne znam kako bi se probila na estradi.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here