Hotel “Sirmium” pred prodajom! Ko su tajanstveni kupci?

4
11523

Kako saznajemo, Hotel “Sirmium” u samom centru Sremske Mitrovice, koji je godinama bio zatvoren, sudeći po ponudi konzorcijuma tri fizička lica, najverovatnije će dobiti novog vlasnika. Odluka o tome biće doneta na sednici skupštine društva “Sirmium Resort” koja je zakazana za 24. septembar u Novom Sadu.

Podsećanja radi, hotel „Sirmijum“ je sagrađen još šezdesetih godina prošlog veka ali je već godinama 55 soba na pet spratova, sa ukupno stotinu kreveta, te restoranom sa 80 mesta, velikom za 300 i banket-salom za 40 gostiju tražio kupca. Opterećenje pri prodaji predstavljala je činjenica da je objekat u lošem stanju, sa bremenom dugova i potrebno mu je značajno ulaganje.

Ipak, početkom septembra, konzorcijum tri fizička lica, a reč je o Mirjani Miražić iz Mačvanske Mitrovice, Savi Stevanoviću iz Velikih Radinaca i Zoranu Laketiću iz Sremske Mitrovice, dostavio je ponudu u iznosu od 458 hiljada evra za kupovinu ovog hotela. S obzirom da je suma od preko 20 hiljada evra već uplaćena poveriocu Goranu Saviću čini se da je kupoprodaja hotela “Sirmium”, o kojoj treba akcionari da se izjasne u četvrtak – već gotova stvar!

Ko su budući vlasnici legendarnog “Sirmiuma”?

Reč je o široj javnosti nepoznatim licima, a koliko smo uspeli da saznamo, njihovi prihodi su sasvim prosečni (čak i ispod toga), te je nejasno odakle im novac za kupovinu i kasniju rekonstrukciju ovog petospratnog objekta koja bi, po njihovim obećanjima, bila veća od 5 miliona evra. U svakom slučaju, osnovano se može pretpostaviti da iza njih stoji neko ko je pravi kupac, a ko želi da ostane anoniman pri ovoj kupoprodaji. Osim ako im pomenutu sumu nije uplatila tetka iz Kanade, što je, od svih pretpostavki, najmanje verovatna mogućnost.

Pokušali smo da istražimo ko bi mogao biti pravi kupac s obzirom da je sasvim izvesno da je gore pomenuta trojka samo zavesa iza koje se on, iz nekog razloga, skriva. Namera nam je bila da saznamo kakvi su njegovi planovi nakon što uđe u posed hotela “Sirmium”, a najpre, iz čije će kase obezbediti sredstva za njegovo stavljanje u funkciju.

Naročito zbog sumnje da bi se budžetska sredstava, ovom kupoprodajom, lako mogla zloupotrebiti u privatne svrhe.

Kako smo došli na tu pretpostavku?

Prvo, trebalo bi se podsetiti, na osnovu zapisnika sa prošlog pokušaja prodaje od 10. jula ove godine koji se završio neuspelo, a kupac je bio laborant iz mitrovačke bolnice (!), da je ponuda za kupovinu odbijena jer se predstavnici JKP “Toplifikacije” prema kojima hotel “Sirmium” ima ogroman dug – nisu hteli odreći svojih potraživanja! U skladu s njima, JKP “Toplifikacija” je vlasnik 20 posto sadašnje imovine, te nema prodaje bez njihove saglasnosti na čega oni ne pristaju jer bi to bilo protiv zakona.

Tada se, u tim prodajnim kombinacijama, našlo i ime Saše Mitrovića (poznatiji u Mitrovici po nadimku Zombi), nekadašnjeg funkcionera LSV i čoveka za kojeg se vezuje afera kupovine separatora za otpad koji je skupo plaćen i koji je na kraju završio u starom gvožđu kao neupotrebljiv.

Na osnovu zapisnika sa te neuspele prodaje od 10. jula, moglo bi se pretpostaviti da su i Mitrović i zainteresovana lica sada krenula sa novim tročlanim timom za ponovni pokušaj kupovine hotela “Sirmium”, kao maskom za tajnog kupca koji ne želi da otkrije svoj identitet pred javnošću.

U svakom slučaju, saznajemo da iza svega stoji lokalna ekipa čiji je štab u prostorijama jednog od nekadašnjih vlasnika “Aureusa”, koja koristeći epidemiju korone i turističke krize tokom koje ozbiljni igrači poput Best Westerna (već je sagradio hotel u Rumi) i lanca Kempinski (tajkun Miodrag Kostić), ne žele da uleću u ovakvu vrstu investicija.

Možda će eventualno i, u svakom slučaju, nezakonito, opraštanje dugova od strane “Toplifikacija” biti sasvim solidan indikator otkrivanja identiteta pravog kupca, jer šta se to promenilo za dva meseca od protekle neuspešne prodaje protiv koje su se predstavnici “Toplifikacija” izjasnili. Osim što je cena za hotel još manja, pa bi šteta za ovo javno preduzeće bila još veća.

A to će se pokazati već tokom naredne jeseni i zime.

(Milan Milivojević)

4 COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here