Hrvati proteruju Šešelja iz Hrtkovaca?!

1
3447

Demokratski savez Hrvata, politička stranka hrvatske nacionalne manjine u Srbiji, izdala je saopštenje na svom službenom sajtu u kojem je navela da je kupovina kuće u Hrtkovcima od strane Vojislava Šešelja ruganje nevinim žrtvama. Za neupućene, žrtve na koje misli savez vojvođanskih Hrvata, nisu nevine srpske žrtve u Krajini i ostatku Hrvatske, već misle na “nasilno protjerivanje Hrvata iz Vojvodine”. 

Kako se navodi u saopštenju koje je potpisao Tomislav Žigmanov, “Demokratski savez Hrvata od osnutka, bez obzira na cijenu, jasno govori i o zločinima nad ovdašnjim Hrvatima, za razliku od onih Hrvata koji se političkim temama bave prigodničarski i infantilno, uz nerazumljivu potporu hrvatske diplomacije u Srbiji”.

Možda smo propustili neki čas istorije u režiji pomenutog Žigmanova pa ne znamo za srpsku verziju Oluje i Bljeska nad od njega pomenutim “nevinim žrtvama hrvatske nacionalnosti”, no on i njegovi istomišljenici, udruženi u DSH, odlučili su da nas prosvetle osnivanjem digitalne verzije o nekakvim zločinima nad Hrvatima u Vojvodini koji su, navodno, počinjeni tokom/tijekom 1990-ih.

U njihovoj verziji, kako saznajemo iz saopštenja, piše da je  „u razdoblju između 1991. i 1995. godine, na teritoriju Vojvodine provođena kampanja zastrašivanja i pritisaka na hrvatsko stanovništvo, s ciljem da se ono iseli iz svojih kuća i napusti Srbiju. Ishod te kampanje, čiji se intenzitet mijenjao i dostizao vrhunce u drugoj polovini 1991. godine, od proljeća do jeseni 1992. i u ljeto 1995. godine, bilo je protjerivanje nekoliko desetina tisuća Hrvata iz Vojvodine“.

Naravno, kao glavni krivac to tobožnje proterivanje, targetiran je Vojislav Šešelj, kupac nekretnine u Hrtkovcima, a sve je, navodi se u saopštenju, provedeno “uz znanje i prešutno odobravanje političkih struktura Srbije”. Iako se, piše dalje, Nenad Čanak trudio tokom predsedavanja skupštinom Vojvodine, da se prognani Hrvati vrate, kasnije vlasti (verovatno Vučić i ekipa) su učinili sve da do toga ne dođe.

Čitajući ovo saopštenje stranke srpskih Hrvata, teško se odupreti utisku da potonji (zajedno sa njihovim pobratimom Čankom) žive u nekom paralelnom svetu.

Zar se proterivanje Srba iz Krajine i okupacija srpskih sela i gradova unutar nekadašnjih granica SR Hrvatske nije dogodilo? Oluja i Bljesak behu samo nečiji ružan san?

Žigmanov i ostali iz stranke srpskih Hrvata to i ne pominju. Niti ubijanje skoro milion Srba u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj! Ne pozivaju na pravdu i osudu ustaških zločina, verovatno gledajući na to kao na srpske mitologeme.

Ali zato im smeta to što fizičko lice i državljanin Srbije Vojislav Šešelj kupuje kuću u Hrtkovcima od drugog fizičkog lica. U čemu je tu problem i šta je tu protivzakonito? To što su Hrtkovci u Sremu, a Srem u Srbiji? To što je zloglasna ustaška kaznena ekspedicija Viktora Tomića ostala u dalekoj krvavoj prošlosti?

Zašto Žigmanov ne pominje da Srbi NIKAD nisu organizovali kaznene ekspedicije, poput Tomićeve, nad svojim komšijama Hrvatima, kao i to da danas u Sremskoj Mitrovici živi isti broj Hrvata kao i pre raspada Jugoslavije (izuzev onih koji su otišli u EU u potrazi za boljom platom)?

Zašto ne pominje da katolički župnik (Hrvat po nacionalnosti) kontroliše jednu opozicionu odborničku grupu u lokalnom mitrovačkom parlamentu?

To mu ne smeta, ali je veoma uznemiren kada građanin V. Šešelj kupi nekretninu u Hrtkovcima i to smatra atakom na hrvatsko nacionalno biće.

Pa još, sudeći po saopštenju, zahteva da “nevine žrtve Hrvata iz Vojvodine iz 1990-ih dobiju zasluženu zadovoljštinu”, latinski lukavo dodajući licemerni zaključak da “tako što sada već kao razvijena praksa postoji kada je riječ i o srpskoj zajednici u Republici Hrvatskoj”. Gde tačno u Hrvatskoj? U Vukovaru? Na ćirilici napisano?

Saopštenje Demokratskod saveza Hrvata u Vojvodini (DSHV) može se pročitati na linku:  https://www.dshv.rs/vijest/dshv-pozdravlja-objavu-digitalnog-narativa-o-zlocinima-nad-hrvatima-u-vojvodini-365

(Milan Milivojević)

OVDE MOŽETE SLUŠATI SMART RADIO

1 COMMENT

  1. Biće da ovaj lik ima tešku amneziju. No, Šešelja treba proterati ne samo iz Hrtkovaca, već iz Srbije, jer je on oličenje svekoliko sunovrata srpskog naroda poslednjih 40 godina. Parazit koji živi na račun ovog napaćenog naroda. Licemer koji je sina uvalio i u EU parlament, a najstrašnije pljuje po Uniji….. Nije on jedini. Ima ih mnogo koji i dalje mešetare na političkoj sceni Srbije, a ditektni ili indirektni su krivci za stanje u kojem smo već gotovo pola veka.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here