I Srem ima svoju Braziliju – I TO NA DUNAVU!

0
1329

Brazilija je federalni glavni grad Brazila i sedište Vlade Saveznog distrikta, međutim i Sremci imaju svoju Braziliju, i to u opštini Beočin.

Na obroncima Fruške gore uz obalu Dunava nalazi se mesto koje se prostire na dve katastarske opštine, Beočin i Čerević. Mesna zajednica je ujedno i najmlađa u opštini Beočin, osnovana je 1982. godine. O nazivu mesta ne postoji pisani trag. Špekuliše se da su imigranti otišli u Brazil, nakon određenog perioda su se vratili i naselili ovo mesto. Te su mu dodelili ovaj naziv.

Zbog izuzetnog geografskog položaja na teritoriji ove mesne zajednice, nastala su mnoga vikend naselja. Kroz mesto prolazi magistralni put ka hrvatskoj granici.

Braziliju su naseljavali stari Rimljani, Turci i Austrougari. O njihovom boravku u ovim krajevima govore njihova groblja. Brda iznad centra Brazilije nazivaju se Šakotinci, koji su stari Rimljani koristili za vinograde. Takođe su i Turci uzgajali vinograde, te je puno sorti grožđa uzgajano na ovom prostoru. Turci su gajili stono grožđe – priča Jovan Birča predsednik mesne zajednice Brazilije.

-Gradnjom Petrovaradinske tvrđave u tom mestu počinje iskop kamena i laporca. Laporac iz ovog mesta je korišćen za igradnju mosta između Budima i Pešte (viseći most) – ističe Jovan.

-Nekada se donji deo naselja zvao Čarda, a Šakotinac je bio osnovica naselja. To potvrđuju zgrade koje su u upotrebi još od 1893. kada cementara počinje sa radom – govori Jovan, po pripovedanju Svetozara Balubana poznavaoca istorije ovog mesta.

Nekada su se ljudi i vojska okupljala oko izvora kojih je na ovom području bilo mnogo. Velik broj šumskih potoka i izvora je presušio. Brazilija broji oko 1.500 stanovnika.

OVDE MOŽETE SLUŠATI SMART RADIO

(Blic)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here