IVAN RAKIĆ, bivši direktor mitrovačke TV M: „Mi smo, PRVI U SVETU, snimili olupine STELT aviona!“

0
4250

Dvadesetpet godina nakon što je srušen ponos američke avijacije u ataru sela Buđanovci, Ivan Rakić, direktor tadašnje mitrovačke televizije “M” koja je prva u svetu objavila snimke pogođenog aviona STELT F-117, i dalje traži odgovore na neke nedoumice u vezi sa ovim događajem.

Da nije moja ekipa snimatelja sa M televizije snimila pad stelta, niko u svetu ne bi verovao da se to zaista dogodilo.”- tvrdi Rakić, a na naš upitni pogled odgovara:

Našao sam se na licu mesta jer mi je tadašnji potpredsednik Vlade Milovan Bojić kazao da ovde negde treba da padne NATO avion. To mi je rekao i za dan ranije, ali sam se vratio neobavljenog posla. Ni do danas mi nije jasno kako je on to znao i to je za mene velika tajna.”

“Kada je pao F-117, njegove ostatke prva je snimila ekipa televizije M. Odmah se na licu mesta, kod Buđanovaca, pojavila milicija koja nam, suprotno zdravoj logici, nije dozvoljavala da vršimo svoj novinarski posao. Tamo, u ataru, dok je trajalo komešanje jer se svaki čas očekivalo da će nas bombardovati neki drugi NATO avioni, odnosno da će se pojaviti američki marinci u potrazi za svojim pilotom, ja sam uspeo ubacim kasetu sa snimkom F-117 u gepek službenog automobila.”

U tom automobilu kamerman i ja smo odvezeni pravo u RTS i zahvaljujući tome snimak je videla celokupna javnost. Televizija M je, pre toga, u toku dana objavila, prva u svetu, da je srušen ponos američke avijacije F-117, što je do tada bilo nezamislivo.”

Interesovalo nas je zašto je neko iz vrhova tadašnje vlasti hteo da sve to ostane tajna, odnosno da se snimak ne pusti.

Ne znam šta je bio razlog.” – odgovara Rakić: “Nije isključeno da su Amerikanci imali svog čoveka u našem generalštabu koji je hteo da sakrije njihovu bruku, mada je moguć i neki drugi, meni kao laiku, nejasan razlog.”

“Koristim priliku da pomenem i ulogu tadašnjeg ministra Gorana Matića koji je, čim sam mu rekao šta posedujem, u trenutku shvatio kakva je to medijska bomba. Zvao je RTS i ja sam, još to veče, gostovao u centralnom Dnevniku u kojem su prikazani ostaci srušenog F-117 koji je snimila naša mitrovačka televizija.”

RTV “M”, iako medij lokalnog karaktera, postala je, zahvaljujući ovom snimku, poznata u celom svetu. Svi najveći svetski mediji su se pozivali na nju kao izvor informacije.

 “Tih dana sam obavljao stotine telefonskih razgovora i davao nebrojeno mnogo izjava.”- priseća se danas Ivan Rakić.

Pa ipak, nakon rušenja režima Slobodana Miloševića i dolaska stranaka DOS-a na vlast, počinje pljačka i ove televizije iako je, po tadašnjim merilima, imala najmoderniju tehniku u SR Jugoslaviji, kakvu nisu imali ni mnogo veći mediji.

Da li je reč o osveti zbog objavljivanja snimka rušenja F-117?”- pita se danas Rakić:

“Pretpostavljam da je društvo iz DOS-a imalo zadatak da se, u ime svojih američkih sponzora, osveti zbog njihove prikazane sramote. Ja sam oteran sa RTV M, a sama medijska kuća je dovedena, za svega nekoliko godina, do prosjačkog štapa. Od domaćinske kuće na kraju nisu imali ni za plate, pa ipak su neki poslednji dinar iz kase plaćali za odlazak u Atinu na Olimpijadu, tobože da izveštavaju odande. Šta ima lokalna televizija da izveštava sa Olimpijade pored RTS-a?”- kazuje Rakić.

Sam Ivan Rakić, nakon smene, vratio se u svoju porodičnu kuću u Kuzminu gde je otvorio poljoprivredno gazdinstvo i svoje proizvode na tržištu plasira jednako uspešno kao što je to činio i sa medijskim sadržajima. S druge strane, RTV “M” je u procesu privatizacije otišao za tepsiju ribe i nestao. Danas je u gradu na Savi ostala samo lepa uspomena na njegovo postojanje. Sremska Mitrovica više nema ni gradski radio, niti gradsku televiziju.

Ipak, lokalna javnost i građani i dalje traže odgovor na pitanje po kojoj su ceni mešetari iz DOS-a uništili omiljenu mitrovačku radio-televizijsku stanicu?

OVDE MOŽETE SLUŠATI SMART RADIO

(Milan Milivojević)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here