Iz republičkog Fonda DOBIO PONUDU da mu „srede“ kredit za preduzetnike

0
422

Preduzetnik iz Inđije Milan Rakita dobio je ponudu telefonskim putem da mu ispred Fonda za razvoj Republike Srbije zaposleni “preinači” odluku Upravnog odbora ovog fonda u vezi sa odbijenim kreditom za razvoj preduzetništva za novčanu nadoknadu od 30 odsto od ukupnih sredstava. Iz Fonda za razvoj Republike Srbije za naš portal kažu da je u pitanju prevara te da niko od zaposlenih u Fondu nije uključen u ovakve radnje.

Vlasnica samostalne zanatske trgovinske radnje iz Inđije aplicirala je kod Fonda za razvoj Republike Srbije za “razvoj preduzetništva kroz finansijsku podršku za žene preduzetnice” u septembru 2023. godine. Krajem prošle godine stigao je negativan odgovor od strane Fonda za razvoj a rezultati odbijenih preduzetnika objavljen je na zvaničnom sajtu Fonda, sa detaljnim informacijama o firmama i vrstama kredita za koje su odbijeni.

Nakon odbijenice sami smo isfinansirali svoj biznis, ali je 17. aprila usledio telefonski poziv u kom se muškarac predstavlja kao zaposleni u Fondu za razvoj i nudi nam mogućnost da kredit ipak dobijemo. On je rekao da će biti revizija projekata u Fondu gde bi on naš projekat progurao, podigao visinu traženog kredita za od prilike 2600 evra u dinarskoj protivvrednosti I da bi taj novac išao njemu. – kaže Milan Rakita supružnik vlasnice firme.

On navodi da je muškarac zahtevao novac pre nego što se izvrši revizija i dodela kredita što je njemu izazvalo sumnju.

-Rekao sam da novac ne može dobiti dok ne završi posao, jer prvo nemamo taj novac a drugo priča nije uverljiva.objašnjava Rakita.

Broj telefona sa kojeg je poziv stigao nedostupan je od tog dana a Milan Rakita je sva saznanja podelio sa tužilaštvom za visokotehnološki kriminal.

Pozvao sam I Fond za razvoj kako bi se raspitao da li u njihovoj bazi podataka postoji broj telefona sa kog sam pozivan I oni su rekli da takav broj nema niko od zaposlenih. Nisam detaljisao o razlozima zbog kojih se raspitujem o broju.  navodi Rakita.

U Fondu za razvoj navode da su podaci o firmama koje su odbijene na konkursima javne, u ovom slučaju spisak odbijenih sadrži čak 219 firmi iz cele Srbije, odnosno 219 potencionalnih žrtava prevare.

Javnost rada Fonda za razvoj Republike Srbije propisana je Statutom Fonda za razvoj, koji predviđa da se javnost rada Fonda ostvaruje podnošenjem izveštaja o radu Fonda Vladi, objavljivanjem opštih akata, programa i odluka.– navodi se u odgovoru Fonda.

Iz Fonda za razvoj navode da su se do sada javila još tri klijenta, sa sličnim ili istim problemom, kao i preduzetnici iz Inđije. Fond je u navedenim slučajevima, uputio klijente, da u cilju njihove zaštite, podnesu prijave Ministarstvu unutrašnjih poslova, radi daljeg postupanja.

Fond za razvoj preduzima sve raspoložive mere za sprečavanje ovakvih pokušaja zloupotrebe i nastanka štete za klijente, kojima se ovakvi pozivi upućuju. Između ostalog, Fond je na internet stranici objavio saopštenje, upućeno klijetnima o pojavi navedenog problema, sa uputstvom za njihovo postupanje u takvim situacijama. Takođe, Fond ostvaruje neophodnu saradnju sa svim nadležnim državnim organima u vezi sa pokušajima  prevarnih radnji od strane nepozantih lica, zloupotrebom imena Fonda za razvoj Republike Srbije, kako u interesu zaštite klijenta tako i Fonda za razvoj. objašnjavaju iz sektora za kredite i garancije Fonda za razvoj Republike Srbije.

Fond se na zvaničnoj web stranici obratio saopštenjem klijentima, a posebno podnosioce zahteva za kredit koji su odbijeni na sednicima Upravnog odbora Fonda, o pokušajima prevarnih radnji od strane nepozantih lica, zloupotrebom imena Fonda za razvoj Republike Srbije. Ova lica telefonskim putem, nude klijentima da za određenu nadoknadu „utiču“ na status odobrenih ili odbijenih zahteva za kredite. U saopštenju fond apeluje na klijente da ukoliko dobiju ovakve pozive odmaj prijave MUP-u u cilju zaštite i sprečavanja ovakve vrste ponašanja.

OVDE MOŽETE SLUŠATI SMART RADIO

(Verica Marinčić/IN medija)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here