Iz Šida proteran još jedan strani državljanin koji je pomagao migrantima

0
2055
foto: RSE

Srbija je proterala još jednu stranu državljanku – volonterku međunarodne organizacije No Name Kitchen, koja u Šidu navodno pomaže migrantima i izbeglicama.

Kako je za Radio Slobodna Evropa (RSE) izjavila Anke Vandereet (23) iz Belgije, policija je nakon privođenja u policijsku stanicu 28. decembra uveče donela rešenje kojim joj se nalaže da odmah napusti teritoriju Srbije.

Moj advokat nije mogao ništa da učini, vlasti su donele odluku kojom su mi naložili da napustim zemlju i da me sprovedu preko granice. Pola sata posle bila sam u Hrvatskoj„, navela je Vandereet.

U rešenju MUP-a od 28. decembra, tvrdi se da volonterka nezakonito boravi u Srbiji i da joj se nalaže da napusti državu u roku „odmah“. Annke Vandereet je u Srbiju stigla 2. oktobra i od tada se nalazila u Šidu, na granici sa Hrvatskom, gde je navodno pomagala migrantima i izbeglicama.

Ona je prvo rešenje u kojem joj se nalaže da napusti Srbiju primila 3. novembra. Međutim, kako je već objasnila, odlučila je, u dogovoru sa NNK i pravnim zastupnicima da ostane u Srbiji i bori se pravnim putem protiv odluke policije.

Međutim, nakon privođenja u stanicu 28. decembra, policajci su je ispratili do granice sa Hrvatskom.

Proces je bio izuzetno brz. Napravili su dokument napisan na srpskom jeziku na dve stranice, pitali me da li želim da potpišem (što sam odbila), zatim su mi rekli da moji prijatelji mogu da pripreme moje stvari za 15 minuta i donesu ih u stanicu. Nakon ovoga, odvezli su me do granice, pustili da izađem iz automobila i gledali kako hodam prema Hrvatskoj. Otišli su tek kad sam prešla granicu„, objasnila je Vandereet.

Ona je navela i da joj nije bio obezbeđen prevodilac.

Nakon prelaska granice, kako je dodala, jedan od vozača kamiona je pristao da je odveze do Zagreba.

Kako je već pisano, od početka oktobra MUP je uručio osam takvih rešenja volonterima NNK. Svima njima zabranjuje se ulazak u Srbiju na godinu dana. U svim rešenjima se navodi da volonteri, koji su strani državljani, nemaju potrebne dozvole i ne postupaju u skladu sa pravnim poretkom Republike Srbije.

U rešenjima MUP-a navodi se da su svi volonteri imali uredno prijavljeno boravište na rok do 90 dana kao turisti, ali i tvrdi da nisu imali potrebnu dozvolu tj. Privremeni boravak za vršenje humanitarnog rada ili drugih radnji za koji je, kako se navodi, potrebno podneti zahtev nadležnoj policijskoj Upravi u mestu gde je prijavljeno boravište.

MUP je izrazio i sumnju da aktivisti nisu boravak koristili u nameravanu svrhu i da se „opravdano veruje da ne postupa u skladu sa pravnim poretkom Srbije„.

OVDE MOŽETE SLUŠATI SMART RADIO

(M. Milivojević/ izvor: slobodnaevropa)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here